Terwijl in de rest van het Verenigd Koninkrijk (dat wil zeggen in Engeland, Schotland en Wales) de openstelling van het huwelijk voor mannen- en vrouwenkoppels in 2014 werd geregeld, hield Noord-Ierland de boot af. Tot op de dag van vandaag is het huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen verboden.

Maar daar komt binnenkort verandering in. In juli werd gestemd vóór de openstelling van het huwelijk. De overheid liet weten dat er enige tijd nodig is om de wetgeving aan te passen, dus ze hebben er een datum aan gekoppeld in januari 2020. De 13e is het zover. En omdat koppels die willen trouwen dit 28 dagen van tevoren moeten aanvragen, zullen de eerste huwelijksvoltrekkingen tussen M/M en V/V plaatsvinden op Valentijnsdag.

Aan Pink News liet de Noord-Ierse staatssecretaris, Lord Ian Duncan, weten: “Ik kan me geen betere eerste dag voorstellen dan Valentijnsdag.” Waarom het nog tot die dag duurt? “Omdat alle wetten waarin sprake is van ‘man en vrouw’ en we willen dat een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen precies hetzelfde verloopt als bij een hetero koppel.”