Doe mee aan het plasticdieet

Life in plastic? Not fantastic

21 september 2019, Roel Janssen, 2 minuten

Als we de aarde willen redden, moeten we in ieder geval minder plastic gaan gebruiken. Zoveel is duidelijk, maar hoe doe je dat?

Laura en Madhuri bedachten het ultieme plasticdieet zodat je niet meteen met een tas vol glazen voorraadpotten richting een plasticvrije supermarkt hoeft te fietsen: een website waarop je tips vindt om minder plastic te gebruiken. Dit artikel helpt je vast op weg.

Ga voor shampoobars, in plaats van plastic flessen

Voor je het weet bestaat de helft van je badkamer uit overbodige plastic producten. Maar er zijn een aantal makkelijke oplossingen. Koop een stuk zeep, in plaats van een fles showergel. Er zijn inmiddels ook heel veel shampoobars op de markt, zodat je die niet meer in flesvorm hoeft te kopen. Verder kun je het best investeren in goede scheerapparaten en elektrische tandenborstels- en flossers, zodat je geen plastic wegwerpversies hoeft te kopen.

Bezoek de lokale supermarkt

Het is misschien een open deur, maar ga je naar de supermarkt, neem dan zelf een tas mee. Wereldwijd worden er namelijk elke seconde 160.000 plastic tassen gebruikt, waarvan er slechts een tot drie procent gerecycled wordt. Verder kun je er ook op letten om niet meer je groente en fruit in van die plastic fruitzakjes te stoppen. Albert Heijn verkoopt tegenwoordig voor een paar cent herbruikbare versies, die zijn al beter.b Nog een stapje verder? Ga dan eens naar een kleinere supermarkt waar groente en fruit buiten staan. Het spul is vaak biologisch en er zit veel minder plastic omheen.

Was korter en op een lagere temperatuur

Je wasmachine is eigenlijk een beetje de duivel, wat betreft plastic. Bij elke wasbeurt spoel je ruim negen miljoen (!) plastic vezels mee. Wat je daar het best tegen kunt doen? Een aantal dingen. 1) meer tweedehands kleren kopen, die zijn namelijk al vaak gewassen en daardoor komt er vrijwel geen plastic meer vrij. 2) Door een wasprogramma te kiezen dat korter, met een lagere temperatuur en op een laag toerental staat, zorg je ervoor dat er minder plastic vrijkomt. 3) Minder wassen, dat is nog beter voor je spijkerbroeken ook.

Puur natuur

Ook in je tuin kun je veel doen om plastic te minderen en dat komt er bijna altijd op neer dat je bij een tuincentrum beter je best moet doen. Neem geen plantentrays, ook al zijn ze zo handig. Ze zijn namelijk bijna altijd gemaakt van wegwerpplastic. We snappen dat je de plantjes niet in het tuincentrum al bevrijd uit hun plastic potjes, maar hergebruik die thuis wel zo vaak mogelijk.

Bestel plasticvrije glitters

Ziet er natuurlijk heel leuk uit, al die glitters op je voorhoofd tijdens een feestje. Maar die zijn dus hartstikke slecht voor het milieu. Het zijn kleine stukjes glinsterend plastic die je aan het eind van de dag door de gootsteen spoelt en die uiteindelijk gewoon in de oceaan belanden. Gelukkig komt er steeds meer plasticvrije glitter op de markt. Zo verkoopt Lush bijvoorbeeld synthetische mica, een plasticvrij alternatief voor glitter.

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau