Are you sure you're straight, Floris Kortie?

10 november 2019, Martijn Tulp, 3 minuten

Floris Kortie (33) is medepresentator van Podium Witteman en is vanaf half januari te zien in de voorstelling Het jaar 250 na Beethoven, waarin hij laat zien hoe deze componist de wereld veranderde. We vroegen hem: are you sure you're straight?

De organisatie van de Amsterdamse gaypride belt: volgend jaar is het thema ‘klassiek’ en ze willen je advies: welk klassiek muziekstuk moeten ze in een nieuw jasje steken als pride-thema?
A. Tsjaikovski’s zesde symfonie, opgedragen aan zijn neef die volgens bronnen ook zijn lover was.
B. Een stuk uit ‘Sentences’ van Nico Muhly, bij wijze van eerbetoon aan Alan Turing.
C. ‘Leck mich im Arsch’ van Mozart, verdere uitleg geheel overbodig.

Floris: “[lacht hardop] Sowieso C! Het leuke van die canon is hoe erg het aangeeft dat men in die tijd, de 18e eeuw, veel vrolijker en minder preuts naar poep en plas keek. De schaamte kwam pas later. Als je een canon kunt schrijven met als songtekst ‘lik mijn aars’, dan kun je jezelf ook een beetje op de hak nemen. Het is een soort lichtheid die in de klassieke muziek in de loop der eeuwen een beetje naar de achtergrond is geraakt. Dus ik vind het een goed voorbeeld en ik denk ook wel dat daar een goed pride-anthem in zit.

Overigens denk ik ook meteen aan mijn grote held Beethoven: zijn stuk ‘Alle Menschen werden Brüder’ zou ook een gay-anthem kunnen worden. Ik ga begin volgend jaar met pianiste Vera Kooper de theaters in om te laten zien en horen waarom de muziek van Beethoven 250 jaar na zijn geboorte nog niks aan kracht heeft ingeboet.”

Fijn dat je zo lekker meedenkt. Meteen 10 punten, hoor!

“Seks op Wagner vind ik een fantastisch idee! Alsof je een soort Apocalypse Now in bed probeert te creëren”

2. Samen met een vriendin besluit je via een app eten te laten bezorgen. Nadat je hebt gekozen, geef je je telefoon aan je vriendin zodat zij ook iets uit kan zoeken. Je loopt de kamer uit en als je terugkomt, zit je vriendin geschokt door de foto’s op je telefoon te scrollen. Wat heeft ze gezien?
A. Sowieso een paar dickpics, maar ach, dat kan alleen maar betekenen dat je er weer een bewonderaar bij hebt.
B. Ze zag beelden waarop je stomdronken op een verlaten podium de concertbak staat onder te pissen.
C. Ze zag een filmpje waarop je in een bar met een jongen zoende.

Floris: Als ze geschokt naar de foto’s kijkt, zal dat toch correspondentie tussen mijn vriendin en mij zijn, dus antwoord A is enigszins van toepassing. Ik heb ook met een van mijn beste vriendinnen de gewoonte om af en toe flink uit te gaan, in de gordijnen te hangen. Dan eindigen we altijd op het centraal station, tussen andere ‘nuttelozen van de nacht’, dan doen we alsof we YouTube-sterren zijn en gaan we vloggen. Schreeuwen, dronkenmansgedrag: ik doe dan alles dat ik bij Podium Witteman niet kan doen.”

O jee. Waar kunnen we dat terugzien?

“Die vriendin heeft het ooit in haar hoofd gehaald om daar een heel erg leuk gemonteerde compilatie van te maken en op Facebook te zetten. Toen kreeg ik echt een hartverzakking en heb ik haar meteen gebeld om haar te manen het filmpje direct te verwijderen.”

Dit klinkt als een heerlijke audiovisuele beleving, maar een dronken tirade maakt nog geen roze zomer. Nul punten.

3. Na een avondje uit kom je thuis met je vriendin. Het is overduidelijk dat er gesekst gaat worden. Welk klassiek muziekstuk zet je op?
A. ‘Die Walküre’ van Wagner, want tijdens dit soort gelegenheden verander je spontaan in een soort strijder.
B. ‘Für Elise’ van Beethoven, want je bent gewoon een heel erg tedere minnaar en daar is niets mis mee.
C. ‘Habanera’ van Bizet, want je bent een sensuele verleider die precies weet wanneer hij moet geven of nemen.

Floris: “Seks op Wagner vind ik echt een fantastisch idee! Alsof je een soort Apocalypse Now in bed probeert te creëren. Maar ik zou in dit geval toch de ‘Habanera’ opzetten: dat is sexy muziek. Die hele opera is zwoel, hitsig en broeierig. Dat past. Hoewel Beethoven mijn grote held is, wordt seksen op ‘Für Elise’ een wel heel lullig potje vrijen.”

Nou ja, je hebt van die jongens, die de hele tijd vragen of je oké bent?

“Ik ben niet een soort stormtrooper die á la Wagner erdoorheen beukt, maar zo lijzig als seks op ‘Für Elise’ wordt het hopelijk niet.”

Altijd heerlijk als mensen in deze rubriek een tipje van de sluier over hun seksleven op durven te lichten. 10 punten!

4. Je loopt op straat en ziet dat een jongen wordt lastiggevallen door een groepje jongens, dat dingen roept als ‘vieze flikker’. Er is geen sprake van fysiek geweld, tenminste, nóg niet, maar de jongen is wel al flink verbaal mishandeld. Wat doe je?
A. Je blijft even in de buurt om de boel in de gaten te houden. Mocht het escaleren, dan kun je altijd nog ingrijpen.
B. Je loopt op de jongen af en biedt aan om met hem mee te lopen tot de scheldende jongens uit de buurt zijn.
C. Je loopt met gebalde vuisten op het groepje af en maakt op vriendelijke, doch ferme, toon duidelijk dat ze die jongen beter met rust kunnen laten, anders hebben ze echt een probleem.

Floris: “Antwoord A. Ik zou graag zeggen dat ik daarin een grote held ben, maar dat zou gelogen zijn. Ik vind het wél altijd belangrijk om alert te blijven. Ik zou het mezelf niet vergeven als ik in zo’n situatie, waarbij je echt merkt dat iets niet in de haak is, zou doorlopen. Ik zou me er niet zo snel in mengen, maar ik zou het zeker in de gaten houden. Gelukkig zie ik het niet veel gebeuren, maar het lijkt me heel naar om zoiets mee te moeten maken.”

Ingrijpen zou toch iets heldhaftiger zijn, maar alle beetjes helpen. 5 punten.

5. Je beste vriend gaat er met je vriendin vandoor. Hoe neem jij wraak?
A. Niet. Je zakt in elkaar en kijkt een week lang huilend naar Sleepless in Seattle.
B. Je giet bleekmiddel over zijn hele schoenencollectie.
C. Je brengt je volledige vriendenkring bij elkaar en praat alleen maar shade achter zijn rug om.

Floris: “Ik weet gelukkig dat hij dat niet zou doen, hoe leuk hij m’n vriendin ook zou vinden. Hij heeft daar een hoge moraal in. Ik zou echt kapot zijn. Niks roddelen, geen bleekmiddel, gewoon pure verslagenheid. Dus optie A.”

Ah, lieffie, een beetje rancune moet kunnen, hoor! Nul punten.

Score: 25 van 50 punten

Wat zijn we benieuwd naar de score, hè? Aan het einde van ons interview vertelde Floris dat ook zijn vriendin op het puntje van haar stoel zit. 25 punten van de 50: een prima score, en zijn vriendin hoeft zich nergens zorgen over te maken.

Foto: Lilian van Rooij

Magazine 114
Deze keer: 4 verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awards
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: 4 verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awards

Neem een abonnement

Geef cadeau