In deze rubriek vragen we onze lezers welk gerecht zij op tafel zetten wanneer ze écht indruk willen maken. Bijvoorbeeld bij een eerste date, als ze voor het eerst gaan koken voor hun schoonouders, of wanneer ze gewoon goede culinaire sier willen maken. Aaron van Gils (29) is actief in business development, en kookt bijna elke dag. Op zondag – van huis uit ‘restjesdag’ – maakte zijn vader chili. Aaron zet inmiddels in een handomdraai een vegan versie op tafel.
“Dat dagelijks koken heeft er altijd al ingezeten, mijn hele familie doet dat graag. Natuurlijk ga ik weleens uit eten of laat ik iets bezorgen, maar een magnetronmaaltijd komt er niet in: we hebben thuis überhaupt geen magnetron. Mijn partner is vegetariër, ikzelf haal geen vlees in huis. Maar als ik bij vrienden of in een restaurant eet, komt het weleens voor dat ik vlees eet.
Vroeger was zondag bij ons thuis ‘restjesdag’, dan maakte mijn vader altijd chili van restjes, dus het is van huis uit een soort traditie.”

Vegan chili
(voor 2 personen)
“Toen ik een paar jaar in Abu Dhabi woonde ontmoette ik een Australische jongen, die vegan was. Ik wilde indruk op hem maken, dus maakte ik mijn vaders chili voor hem, maar gaf er een vegan draai aan. Zo ben ik het gerecht steeds blijven ontwikkelen tot wat het nu is. Nu maak ik het eigenlijk altijd als mensen voor de eerste keer komen eten, toen ik mijn housewarming had, noem maar op. Je kunt er zelf gemakkelijk allerlei dingen aan toevoegen.
Ik heb weleens verkeerde jalapeños gekocht, die heel erg azijnachtig smaakten. En een keer was de zoete aardappel aangebrand. Toen kreeg het hele gerecht een iets te rokerig smaakje. Maar het gerecht is veelzijdig, best makkelijk te maken en iedereen lust het. Je staat eigenlijk met z’n allen in de keuken of rond de tafel, dat maakt het extra gezellig. Dit recept is een vegan uitvoering, maar je kunt hem ook heel makkelijk vegetarisch maken. Je kunt zelfs wat gehakt met kruiden toevoegen, als je een niet-vegetarische variant op tafel wil zetten.”
Ingrediënten
Olijfolie • 1 grote zoete aardappel • 1 blik of pot tomaten • 1 grote gele ui • 1 groene paprika • paar teentjes knoflook • 1 blik bonen (zwarte, rode of chili) • 1 eetlepel komijnpoeder • 1 eetlepel paprikapoeder • 1 theelepel cayennepeper • zout en peper naar smaak
Optioneel
1 rode pikante peper • gedroogde koriander • snufje suiker • scheutje ketchup • (vegan) kaas
Voor eroverheen
1 handje nachostukjes • avocado • jalapeños • verse koriander • mais • het sap van een kwart limoen • beetje rode ui
Voor de vegan zure room
1 kopje cashewnoten (min 4 uur geweekt in water) • opje water • 1 eetlepel limoen/citroensap • 1 theelepel appelazijn • heelepel mosterd • snufje zout
Bereidingswijze
Snijd de paprika in middelgrote stukjes en bak ze in olijfolie. Als ze zacht worden mag de ui erbij. De paprika mag een beetje donker worden voor een extra rokerige smaak, maar let op dat het niet aanbrandt. Snijd de zoete aardappel in kleine vierkante blokjes (met schil mag) en doe ze samen met de geperste knoflook en de kruiden in de pan. Doe de tomaten erbij en let op dat alle groenten bedekt zijn met tomatensap. Ze gaan namelijk verder garen in het sap van de tomaten met het deksel erop. Als de aardappels gaar zijn haal je het deksel eraf en zet je het vuur wat hoger, om het vocht eruit te koken. Als het te waterig is kun je een beetje ketchup of passata toevoegen, dat dikt in. Tomaat uit blik kan wrang smaken, vandaar het theelepeltje suiker.
Maak de zure room door alle daarvoor benodigde ingrediënten in een blender te mengen. Bonustips: hoe kouder, hoe steviger! Voor extra kaassmaak kun je eventueel wat Nutr Yeast toevoegen. Heb je haast? Stoom of kook de aardappel dan eerst.
Foto: Roel Janssen