De Queer Boekentips van Roelof ten Napel

06 oktober 2019, Winq redactie, 3 minuten

Roelof ten Napel is dichter, schrijver en essayist. Zijn poëziedebuut, Het woedeboek, werd genomineerd voor de Grote Poëzieprijs, de C. Buddingh’-prijs en de Poëziedebuutprijs Aan Zee. Vandaag deelt Roelof zijn Queer Boekentips.

Anne Carson - Autobiography of Red

Autobiography of Red is een roman in gedichten. Carson remixt een verhaal uit de Griekse mythologie – waarin Herakles het rode, gevleugelde monster Geryon doden moet – tot een hedendaagse coming-of-age, waarin de nog steeds rode, nog steeds gevleugelde tiener Geryon op een heel andere manier door Herakles gebroken wordt. Hij wordt hopeloos verliefd, blijft droevig achter en vertrekt naar een filosofiecongres in Argentinië.”

Vintage Publishing - 160 pagina's 

Virginia Woolf - The Waves

“Een meerstemmige roman, waarin zeven kinderen langzaam samen volwassen worden en hun eigen weg vinden. Zes ervan komen om en om aan het woord. Het boek gaat niet zozeer óver queerthematiek, maar maakt die zichtbaar en voelbaar, door al die verschillende stemmen te laten horen, en zo bijvoorbeeld de veelzijdigheid van mannelijkheid en vrouwelijkheid te tonen.”

Wordsworth Editions Ltd - 192 pagina's 

Roland Barthes - Parijse avonden

“Na Barthes’ dood verscheen een bundeling van vier meer autobiografische teksten, Incidents (in het Nederlands vertaald als Parijse avonden). Waar Barthes tijdens zijn leven nooit erg expliciet was over zijn seksualiteit, komt die hier veel sterker naar voren, in bijvoorbeeld een tekst die verslag doet van zijn sekstoerisme naar Marokko, of een gestileerd dagboek, waarin hij de balans van zijn nachtleven in Parijs opmaakt.”

Kritak - 94 pagina's 

Didier Eribon -  Terug naar Reims

“In Terug naar Reims beschrijft Didier Eribon – een inspiratiebron voor een jonge schrijver als Édouard Louis – zijn terugkeer naar zijn geboortestad Reims, nadat zijn vader overleden is. Deels autobiografie, deels sociologische analyse denkt Eribon na over de vreemde spagaat waarin zijn arbeidersachtergrond en seksuele identiteit hem brengen. Een rijk, complex essay.”

Leesmagazijn - 207 pagina's 

Sappho - Fragmenten

“De dichteres die ons de hedendaagse betekenis van het woord ‘lesbisch’ gaf – Sappho leefde in de zevende en zesde eeuw voor Christus op Lesbos – is nog steeds het lezen waard. Bijvoorbeeld in de vertaling van de eerdergenoemde Carson, die al Sappho’s bewaard gebleven fragmenten, zelfs de losse woorden, vertaalde in If Not, Winter, met een vormgeving waarin de fragmentarische aard van de manuscripten sterk is verwerkt door gaten in de tekst te laten vallen.”

Athenaeum-Polak & Van Gennep - 78 pagina's 

Volg je ons al op Instagram?

Artikelen in dezelfde serie - Queer Boekentips

De Queer Boekentips van Pim Lammers

De Queer Boekentips van Edward van de Vendel

De Queer Boekentips van Maurits de Bruijn

De ultieme queer boekenlijst

De Queer Boekentips van Marten Mantel

De Queer Boekentips van Hinke van Abbema

De Queer Boekentips van Saskia De Coster

De Queer Boekentips van Hanna Bervoets

De Queer Boekentips van Thomas Olde Heuvelt

De Queer Boekentips van Anne Glerum

De Queer Boekentips van Flo de Goede

De Queer Boekentips van Alex Bakker

De Queer Boekentips van Ype Driessen

De Queer Boekentips van Linda Duits

De Queer Boekentips van Ted van Lieshout

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau