Billy Porter nam zondag zijn Emmy Award in ontvangst voor zijn hoofdrol in Pose, een serie die de ballroomscène in het Brooklyn van de jaren negentig belicht. Porter speelt de rol van Pray Tell, de spreekstalmeester die de optredens van dragqueens en andere performers aan elkaar praat. Zijn ‘And the category is…’ is inmiddels een gevleugelde uitspraak.

Speech
Tijdens zijn speech bedankte Porter de bedenker van Pose, Ryan Murphy, de overige castleden van Pose (van wie een groot aantal schitterde op de rode loper voorafgaand aan de uitreiking, zie hier de beelden) en de overige acteurs die waren genomineerd in zijn categorie.

Porter is de eerste acteur die openlijk homoseksueel is die wint in de categorie Beste Acteur in een Dramaserie. Hij won al eens een Tony Award en een Grammy Award, dus nu moet hij alleen nog een Oscar winnen om de vrij zeldzame EGOT-status te behalen.

Ben Wishaw
In de categorie Beste Bijrol in een TV-film of Miniserie won Ben Wishaw een Emmy voor zijn rol in A Very British Scandal. Hij speelde de minnaar van Jeremy Thorpe, de leider van de Liberal Party in de jaren zeventig. In zijn speech bedankte Whisaw zijn echtgenoot.

RuPaul
Wie ook in de prijzen viel, was RuPaul Charles. Hij won zijn zesde Emmy als presentator van RuPaul’s Drag Race. Backstage werd hij geïnterviewd en hij zei: “Allereerst is de host van onze show zwart, gay en een dragqueen. Dus check, check en check. Verder doen er heel veel verschillende types mee. Is diversiteit belangrijk? Jazeker!”

Statement
Een ander bijzonder moment kwam voor rekening van Laverne Cox. De transgender actrice maakte een statement voor gelijke rechten. Ook Patricia Arquette maakte van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor meer begrip voor transgender personen. Haar zus Alexis Arquette maakte in 2016 een eind aan haar leven, iets waar ze het nog iedere dag moeilijk mee heeft.

Een overzicht van alle belangrijke Emmy Awards vind je hier.