Het is nog maar enkele jaren geleden dat Gus Kenworthy vertelde dat hij op mannen valt. Daarvoor deed hij er het zwijgen toe, omdat hij vreesde dat een coming-out een negatieve impact zou kunnen hebben op zijn carrière als professioneel skiër. Wat uiteraard niet zo was: sindsdien is de Amerikaanse sportman geliefder dan ooit.

Aerobic-lesje
Het heeft hem daarbij een nieuwe carrière opgeleverd, namelijk als acteur. Hij speelt een van de hoofdrollen in American Horror Story: 1984, dat zich afspeelt op een zomerkamp, ergens in een achterafplaatsje in de Verenigde Staten. In de eerste aflevering was te zien hoe Gus een aerobic-lesje volgde (in van die typische jarentachtig sportkleding, heerlijk camp) en dat ze met z’n allen besloten om als vrijwilliger te gaan werken op een kamp voor tieners.

In de serie speelt Kenworthy een atleet die deelname is geweigerd aan de Olympische Spelen in Los Angeles, in 1984, vanwege vermeend dopinggebruik. In het echte leven is Gus ook Olympisch atleet, maar daarmee houdt de vergelijking met zijn rol op. In de serie speelt hij namelijk het macho vriendje van Emma.

Onzin
Online kreeg hij veel kritiek te verduren. Hij is gay, dus hoezo kan hij een hetero spelen? Hij maakt nu korte metten met die onzin. “Ik heb de eerste 23 jaar van mijn leven hetero gespeeld, dus waarom nu niet?”

Hij vertelt verder dat hij jarenlang heeft gedaan alsof. Al tiener wist hij al dat hij gay was, maar ging toch met meisjes naar bed en deed hij alsof hij hetero was. “Ik ging heel ver om te laten zien dat ik iets was wat ik niet ben. Dat was puur acteren.”

Sidekick
Dan legt hij uit waarom het voor hem logisch klinkt om als gay een hetero rol aan te nemen. “De meeste karakters in een serie zijn hetero. Als er al een gay karakter is te zien, dan is dat vaak een sidekick, of iemand in een bijrol. Dat iemand die gay is de kans krijgt om ook eens in de rol van een hetero te kruipen, is alleen maar goed. Het is goed voor de zichtbaarheid van gay acteurs en het doorbreekt vooroordelen en stereotypes.

Bekijk hier de trailer van American Horror Story: 1984.