Dylan Settles ging al meer dan zes jaar naar de Woods Chapel General Baptists Church in Brookland, in de conservatieve Amerikaanse staat Arkansas. De 20-jarige Settles deelde een brief op zijn Facebook-account, waarin kerkleiders hem lieten weten dat hij niet langer welkom was in de kerk, als hij zijn homoseksualiteit bleef praktiseren.

Consequenties
Dit stond er in de brief: “Onze kerkleiders zijn erachter gekomen dat je jouw homoseksuele levensstijl hebt omarmd en publiekelijk bekend hebt gemaakt. Hoewel we begrijpen dat alle mensen moeten strijden tegen de zonden die we tegenkomen in het leven, moet je weten dat jouw beslissing consequenties heeft.”

In het kort komt het erop neer dat Settles zijn lidmaatschap van de baptistengemeente wordt ontnomen en dat hij pas terug mag keren als hij zijn zondige leven de rug toekeert.

Voorleesvideo
Settles liet het er niet bij zitten. Hij schreef een brief terug en samen met de bekende youtuber Davey Wavey maakte hij een video, waarin hij beide brieven voorleest.

Zijn antwoord: “Als ik een ding heb geleerd van de kerk, dan is dat God liefde geeft. Ik wil de kerkleiders laten weten dat ik een liefdevolle relatie heb met mijn vriend. Wanneer ik zijn hand vasthoud of in zijn ogen kijk, is het geen zonde wat ik voel, maar liefde.”

Niet veroordelen, maar omarmen
Vervolgens roept hij op om meer lief te hebben. “We moeten liefde niet veroordelen, maar juist omarmen. Ik heb daarom besloten niet terug te keren naar de kerk. God heeft me geschapen zoals ik ben en daar hoef ik me niet voor te schamen.”

Settles vertelt dat hij lang heeft geworsteld met zijn homoseksualiteit. “Ik heb God gevraagd om het uit mijn leven te verwijderen en me zoveel geloof te geven dat ik met een vriendin of een vrouw zou kunnen leven. Maar ik werd er moe van om voor anderen te doen alsof. Ik heb voor mezelf gekozen en nu wil ik gelukkig zijn.”