Strictly Come Dancing is al meer dan tien jaar op de Britse BBC te zien. Arlene Philips was een van de juryleden van het eerste uur. In 2008 gaf ze voor het laatst haar punten aan de celebritykoppels. Nu, elf jaar later, vindt ze dat het hoog tijd wordt dat er ook koppels van hetzelfde geslacht te zien zijn in het programma.

Heel gewoon
“In de danswereld is het heel gewoon dat koppels van hetzelfde geslacht met elkaar dansen of met andere koppels de strijd aangaan. Er wordt niet eens over nagedacht, het is onderdeel van Dans en vertelt een verhaal. Het is alleen niet op tv te zien.”

In andere landen gebeurt het wel al. Zo zagen we Shane Jenek, vooral bekend als dragqueen Courtney Act, met een andere man dansen voor de Australische versie van Dancing With The Stars. Maar dat was dus in drag.

Duitsland en Italië
In Duitsland dansten twee vrouwen samen in de show Let’s Dance: zangeres Regina Luca en professioneel danseres Kerstin Ott. In nota bene het conservatieve Italië deed Giovanni Ciacci mee, een bekende kledingstylist. Hij danste in Ballando Con le Stelle met een mannelijke professional Raimondo Todaro.

In Groot-Brittannië zeggen bronnen rond Strictly Come Dancing dat het programma er inmiddels voor openstaat. Dus wellicht volgend jaar?

Nederland ook?
Hoog tijd dus, om ook in Nederland een celeb te koppelen aan iemand van hetzelfde geslacht. Dit jaar doet Rutger Vink mee aan Dancing With The Stars, maar die danst met Claudia van der Helm. En Samantha Steenwijk danst met Marcus van Teijlingen. Zouden ze dat – om te beginnen – misschien voor één aflevering willen omdraaien, dus Samantha met Claudia en Rutger met Marcus? En dan volgend jaar gewoon een heel seizoen Ferry Doedens met een mannelijke danser of Mirella van Markus met een vrouw? Het is maar een suggestie…