In 1983 maakte Eddie Murphy zijn eerste comedy special, met de naam Delirious. Die begon met een rant van zeker vijf minuten, waarin homo’s het er flink van langs kregen. Zo zei hij onder meer dat ‘flikkers niet naar zijn kont mogen kijken als ik hier op het podium sta’. Of dat hetero mannen aids konden krijgen als hun vriendin een homoman een kus geeft. In 1987 volgde de special Raw, waarin hij opnieuw fel van leer trok tegen gays.

Asshole
In een interview met New York Times neemt Murphy nu afstand van zijn grappen. Hij zegt: “Ik was jong, liep rond met liefdesverdriet en ik was gewoon een asshole.”

Het is niet de eerste keer dat hij spijt betuigt. Al in 1996 zei hij: “Het spijt me dat mijn opmerkingen verdriet hebben veroorzaakt. Net als de rest van de wereld ben ik nu beter op de hoogte over aids dan in 1981. Ik weet hoe groot het probleem is en ik weet dat aids niet grappig is. Ik ben niet homofoob en ook niet anit-gay. Mijn vrouw en ik hebben veel geld en tijd gestoken in aidsonderzoek.”

Netflix
Waarom Murphy nu opnieuw afstand neemt van zijn opmerkingen? Dat komt omdat zijn comedy special nog steeds wordt uitgezonden op tv. In 2016 werd Delirious toegevoegd aan Netflix, waarna veel kijkers een review gaven met één ster. Het commentaar: “Homofobe rotzooi. Dit moet direct van Netflix verdwijnen. Ik kon er niet langer dan vijf minuten naar kijken.”

Een ander: “Ik kan niet geloven wat hij allemaal zegt over aids. Een en al vooroordelen uit de jaren tachtig.”

Bron: PinkNews