Judy Garland stief op 22 juni 1969, ze was toen net 47 jaar geworden. Haar leven kende hoge pieken en diepe dalen. Nadat ze groot was geworden met rollen in films als The Wizard of Oz en Meet Me In St. Louis, legde ze zich in de jaren veertig steeds meer toe of filmmusicals en gaf ze concerten.

Achter de schermen ging het niet goed met Garland. Ze vond het moeilijk haar werk te combineren met haar gezin, greep naar de fles, raakte verslaafd aan pillen en deed enkele zelfmoordpogingen.

Comeback
In 1954 moest de film A Star Is Born zorgen voor haar grote comeback. Het leverde haar een Oscar-nominatie op, maar werd tevens haar laatste grote rol. Vijf jaar later kampte Garland met een leverontsteking, waardoor ze nooit meer zou kunnen zingen. Dit bleek gelukkig niet waar, en in 1961 glorieerde ze op het concertpodium van de Carnegie Hall in New York.

Haar nieuwe succes leidde ertoe dat ze een eigen tv-show kreeg, The Judy Garland Show. Die werd na 26 afleveringen van de buis gehaald, waarna ze met haar dochter Liza Minnelli een theatertour begon. In 1969 werd haar verslaving aan barbituraten haar fataal en overleed ze aan een overdosis.

Tragiek
Het was deels die tragiek die ervoor zorgde dat Garland zo’n populariteit had onder gays, zegt regisseur Rupert Goold. “Na elke tegenslag krabbelde ze weer overeind. Ondanks alle tegenwerking vanuit Hollywood wist ze zich op te werken tot een van de grootste sterren van de twintigste eeuw. Ze had een intieme relatie met de gay mannen met wie ze werkte en die naar haar keken vanuit het publiek.”

De Hollywoodbonzen hadden maar weinig respect voor Garland, vertelt Goold in een interview met Attitude. “Ze zag er anders uit. Ze werd veroordeeld omdat ze zich niet gedroeg als Liz Taylor. Ze was een outsider, dat vond ze zelf ook. Maar toch bleef ze telkens terugkomen.”

Rebel
Ze was niet alleen succesvol vanuit die underdog-positie, maar ook een rebel, stelt Goold. “A Star Is Born is een van de beste performances in de filmgeschiedenis. Maar toch zagen veel mensen haar als een dronkenlap.” En in een tijd dat homoseksualiteit nog niet geaccepteerd was, ontfermde Garland zich over gays. “Het was een andere tijd, maar Judy was niet bang om geassocieerd te worden met de gay community.”

In de biopic speelt Renee Zellweger de rol van Judy Garland. De focus ligt op de latere jaren in Garlands carrière. Volgens Goold kreeg Zellweger die rol vanwege haar gevoel voor humor en haar zangtalent. Op de vraag of ze met haar rol in aanmerking komt voor een Oscar, zegt Goold: “Die verdient ze zeker. Dus wie weet.”

Trailer
Judy
verschijnt op 14 november in de Nederlandse bioscopen. Bekijk hier de trailer.