Adam Lambert heeft onlangs zijn eerste album in vier jaar uitgebracht, Velvet: Side A. Begin volgend jaar volgt het tweede deel. Ter promotie van het album sprak de zanger met BBC News. Daar vertelde hij over het begin van zijn muziekcarrière, toen hij meedeed aan American Idol.

Toen de zangcompetitie eenmaal goed op stoom was, doken er foto’s op van een zoenende Lambert met zijn toenmalige vriend. Bij Fox News vonden ze de foto’s gênant. Nu hij terugblikt op die periode, zegt Lambert: “Wanneer je eenmaal een publiek figuur bent, kan een coming-out worden gezien als een daad van verzet.”

Activisme
Destijds leverde het een hoop stress op en Lambert was in de war. “Ik dacht, wat moet ik nu doen?” Maar nu realiseert hij zich wat de kracht was van zijn coming-out. “Het is niet alleen een daad van verzet, maar ook een vorm van activisme.”

Lamberts deelname aan American Idol stamt uit 2009. Tien jaar geleden was het nog een stuk minder gebruikelijk dan nu om open te zijn over je seksualiteit, als artiest. Anno 2019 heb je Christine and the Queens, Olly Alexander van Years & Years en Sam Smith. “Vooral Sam Smith is een interessant voorbeeld, omdat die volledig mainstream is”, zegt Lambert. “Ik bedoel: vaders en moeders kopen de muziek van Sam Smith.”

Taylor Swift
Tijdens het interview kwam ook Taylor Swift nog even ter sprake. Die wordt ervan beticht dat ze goede sier maakt met het omarmen van de LHBTQ-gemeenschap. Haar single ‘You Need To Calm Down’ bestempelde ze als ‘gay anthem’. Lambert zegt hierover: “Ik snap beide kanten. Sommige mensen zeiden: ze exploiteert de gemeenschap voor haar eigen gewin. Maar wat Taylor goed heeft gedaan: ze riep op tot actie. Dankzij haar hebben heel veel mensen een petitie ondertekend. Dus het ging haar niet om geldelijk gewin en dat kan ik alleen maar waarderen.”