Roze in Blauw Amsterdam bestaat twintig jaar
Dat wordt gevierd met een expositie
Alweer twintig jaar is Roze in Blauw het aanspreekpunt voor lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders bij de politie. Het begon allemaal in Amsterdam, en inmiddels heeft Roze in Blauw landelijke dekking. Het jubileum wordt gevierd met een expositie in het stadhuis in Amsterdam.
De expositie bestaat voor een groot deel uit foto’s van evenementen waar Roze in Blauw zichtbaar aanwezig is geweest, zoals bijvoorbeeld de Roze Woensdag tijdens de Nijmeegse Wandelvierdaagse, de Roze Maandag op de Tilburgse Kermis, verschillende Pride-vieringen waaronder Amsterdam en Roze Zaterdag.
Ellie Lust
Roze in Blauw is opgericht door Ellie Lust en Frido Stein. Die eerste moest vorig jaar opstappen bij de politie omdat ze volgens de leiding haar tv-werk niet langer kon combineren met het werk voor de politie.
Op dit moment werken er zo’n dertig agenten actief mee aan Roze in Blauw, op de Amsterdamse afdeling welteverstaan. Roze in Blauw is in de afgelopen jaren een zeer herkenbaar beeldmerk voor de LHBTQ-gemeenschap geworden.
Verbinding
Politiemensen uit alle onderdelen van de organisatie proberen door zelf als LHBTQ herkenbaar te zijn om verbinding te maken met de buitenwereld. Dit om te laten zien dat melding en aangifte doen belangrijk is wanneer je slachtoffer bent geworden van een incident dat gerelateerd is aan geaardheid of genderidentiteit.
Zo'n incident betreft geweld, bedreiging met geweld, discriminatie, belediging of pesterijen. Voor velen blijkt de drempel om naar de politie te gaan (te) hoog te zijn. Die drempel wil Roze in Blauw verlagen om daarmee het vertrouwen in de politie positief te beïnvloeden. Er kan namelijk pas verbinding ontstaan wanneer de buitenwereld zich vertrouwd en veilig voelt bij de politie.
Lees meer over Roze in Blauw op de website van de politie.
Coverbeeld: Roze in Blauw op Facebook