Mika brak zo’n twaalf jaar geleden door met hits als ‘Grace Kelly’, ‘Big Girl, You Are Beautiful’, ‘Lollipop’, ‘Love Today’ en ‘Happy Ending’. ‘Relax, Take It Easy’ stond maar liefst zeven weken op nummer één in de Nederlandse Top 40. In de jaren daarna werd het een beetje stil rond Mika. Hij stond voor het laatst in die lijst in 2012, met ‘Celebrate’, wat een samenwerking was met Pharrell Williams.

Michael Holbrook
In dit decennium was Mika jurylid bij de Franse versie van The Voice en bij de Italiaanse variant van X-Factor. Nu is hij terug met een nieuw album, genaamd My Name Is Michael Holbrook (wat dus ook zijn echte naam is). Hierop staan tracks als ‘Ice Cream’ (dat volgens Mika gaat over “het ontvangen van fellatio op een grasveld”) en de nieuwe single ‘San Remo’, waarvan de video uitgesproken gay is.

Zijn hele carrière zingt Mika al over taboes. Over zijn eigen seksuele voorkeur deed hij er lang het zwijgen toe, hij wilde zichzelf geen label laten opplakken. Na de zoveelste vraag erover verzuchtte hij: “Noem me dan maar biseksueel.” In 2012 liet hij in een interview met Instinct Magazine weten dat hij gay is.

Queerness
In een nieuw interview met Attitude vertelt Mika nu dat hij strijdt tegen homofobie in de muziekindustrie. Hij zegt dat hij zijn ‘queerness’ nooit heeft willen verbergen, en dat dit al vanaf het begin van zijn carrière centraal staat bij het schrijven van muziek. “Seksualiteit is een deel van je identiteit en een bron van inspiratie”, zegt hij.

Voordat zijn debuutalbum Life In Cartoon Motion in 2007 verscheen, lukte het Mika niet om een platendeal te krijgen in de Verenigde Staten. “In Amerika was er gedoe. Ik herinner me nog altijd wat ze zeiden bij een grote platenmaatschappij.”

Platenbons
Een platenbons zei tegen Mika en zijn manager dat zijn muziek ‘te gay’ was. “Die zei dat recht in mijn gezicht. Mijn manager, die nu aan het hoofd staat van Def Jam Records, zei tegen hem: ‘Go fuck yourself’. Die man om wie het gaat is inmiddels uit de muziekindustrie verdwenen…”

In tegenstelling tot Mika, die gisteren een Attitude Award ontving en ook optrad tijdens de prijsuitreiking.