Stephen Gately maakte van 1993 tot 2000 deel uit van Boyzone, waarna hij met de single ‘New Beginning’ een succesvolle solocarrière startte. Later speelde hij rollen in musicals als Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. In 2008 volgde een kortstondige reünie met Boyzone. Een jaar later overleed hij plotseling in zijn slaap, aan een nooit eerder gediagnosticeerde hartafwijking.

Sam Smith en Olly Alexander
Tien jaar na zijn dood blikken de overige leden van Boyzone terug op het leven van Gately. Volgens Mikey Graham heeft Gately met zijn coming-out de weg bereid voor hedendaagse zangers als Sam Smith, Will Young en Olly Alexander. “Stephen was een pionier en heeft muren geslecht. Er is zoveel veranderd sinds hij is overleden, en ook daarvoor al, na zijn coming-out. Als je ziet hoe onze samenleving ten goede is veranderd, dan heeft hij daar een bijdrage aan geleverd.”

Keith Duffy voegt daaraan toe: “Kijk maar eens om je heen. Mark Feehily van Westlife heeft samen met zijn man een kind. Steo zei ook altijd dat hij graag kinderen wilde en dan dacht ik: dat gaat nooit gebeuren want je bent gay. Toen zat de wereld nog zo in elkaar. Stephen had het geweldig gevonden dat Mark een prachtig dochtertje heeft.”

Geheim
Hij vervolgt: “Er zijn nog zoveel mensen in de muziekindustrie die niet uit de kast durven te komen. De zijn twintig, dertig jaar ouder dan wij en houden hun homoseksualiteit geheim. Waarom? Omdat ze nog altijd bang zijn voor de gevolgen als ze openlijk uitkomen voor hun homoseksualiteit.”