Eerste Britse filiaal Chick-fil-A sluit na protesten

Directie discrimineert, Britten pikken dat niet

23 oktober 2019, Martijn Tulp, 2 minuten

De Amerikaanse fastfoodketen Chick-fil-A krijgt al geruime tijd kritiek vanwege hun vele donaties aan organisaties die de LHBTQ-gemeenschap discrimineren. Na protesten wordt hun eerste filiaal in het Verenigd Koninkrijk al na zes maanden gesloten.

Hoewel de fastfoodketen meerdere keren aangaf geen 'politieke of sociale agenda' te hebben, ligt Chick-fil-A al jaren onder vuur vanwege hun donaties aan dubieuze organisaties. Zo bleek uit uitgelekte documenten dat Chick-fil-A in 2017 9,9 miljoen dollar (meer dan 8 miljoen euro) aan goede doelen doneerde, waarvan zo'n 1,8 miljoen dollar ging naar o.a. The Fellowship of Christian Athletes. Dat is een religieuze organisatie die hun anti-LHBTQ boodschap verspreidt onder studerende atleten. Ook voert The Fellowship of Christian Athletes een strikt 'seksuele puurheid'-beleid, waarbij het medewerkers verbiedt om 'homoseksuele handelingen' te verrichten.

Chick-fil-A CEO Dan Cathy liet in een interview weten dat hij achter 'het steunen van het traditionele gezin' staat.

Ook ging er geld naar het Paul Anderson Youth Home, een 'Christelijk thuis voor probleemjongeren', waar inwoners wordt geleerd dat homoseksualiteit fout is, en dat een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht 'ingaat tegen Jezus Christus en Zijn waarden'. Daarnaast heeft de CEO van de keten, Dan Cathy, in een interview in 2012 gezegd dat hij achter 'het steunen van het traditionele gezin' staat.

De fastfoodketen opende op 10 oktober een eerste filiaal in de stad Reading in het Verenigd Koninkrijk. De plaatselijke pride-organisatie bracht een paar dagen later een verklaring uit waarin ze de komst van de keten sterk afkeurden.

De organisatie achter The Oracle, het winkelcentrum waarin het Chic-fil-A-filiaal gevestigd is, besloot vervolgens om de huur van de fastfoodketen na zes maanden weer op te zeggen. 'In dit geval is dat het juiste om te doen' liet The Oracle weten in een verklaring.

Chick-filet-A liet op hun beurt weten dat ze toch al van plan waren om hun vestiging in Reading maar zes maanden open te houden. 'We zijn erg tevreden over de rijen die voor ons restaurant staan, en dankbaar over de manier waarop klanten hebben gereageerd op ons voedsel en de manier waarop we klanten bedienen' aldus de keten. 'In wederzijdse overeenstemming met The Oracle waren we, als onderdeel van onze langetermijnstrategie, altijd al van plan om de locatie slechts zes maanden te huren'.

Bron: The Huffington Post

Volg je ons al op Instagram?

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 107

Deze keer: een queer trouwspecial, It's a Sin en alles over de verkiezingen

Neem een abonnement

Geef cadeau