Vergeet de Brexit, dit is veel belangrijker om je druk over te maken. Het begon allemaal met een speech van Dawn Butler, de schaduwsecretaris voor Vrouwen en Gelijkheid van de Labourpartij.

Speech
Butler sprak tijdens een prijzengala dat was georganiseerd door de Britse LHBTQ-nieuwssite PinkNews. Butler prees in haar toespraak scholen die zich bekommeren om leerlingen die queer zijn. Daar voegde ze aan toe: “90% van de giraffen is gay. Laten we mensen accepteren zoals ze zijn. Zijn wie je bent is geen ziekte.”

Het statement van Butler maakte heel wat los. Lachlan Stuart, adviseur van Jeremy Corbyn, die leider is van de Labourpartij, riep zijn partijgenoot via Twitter tot de orde. Via zijn account – dat inmiddels is afgeschermd – noemde hij giraffen zijn favoriete dieren. Hij legde uit dat waar Butler op wees ‘geen homoseksueel gedrag was’ omdat ‘er geen sprake is van liefde, geen affectie en geen relatie’. Als giraffen van hetzelfde geslacht elkaar aanraken, doen ze dit niet omdat ze gevoelens voor elkaar hebben, maar om elkaar te domineren.

Film
Stuart haalt er een film uit 1972 bij, Deliverance. Hierin is te zien hoe vrouwelijk uitziende jongens op hun plaats worden gezet door ze in elkaar te slaan en te verkrachten. Hij schreef erbij: “Ik ben het helemaal zat hoe jonge witte hetero adviseurs (want dat zijn ze allemaal) zulke woorden in de mond leggen van mensen die ik zou moeten respecteren”, doelend op Dawn Butler.

Butler zelf heeft haar giraffenwijsheid uit een boek van Bruce Bagemihl, Biological Exuberance. In zijn boek claimt Bagemihl dat 94% van de mannetjesgiraffen homoseksueel gedrag vertonen, tegenover slechts 1% bij de vrouwtjes.

Niet aangeleerd
Butler benadrukte dat ze alleen maar wilde zeggen dat homoseksualiteit niet kan worden aangeleerd, en dat ze de uitleg van Stuart waardeert.

Verderop in haar speech brak Butler een lans voor de Gender Recognition Act. De Britse overheid houdt zich hier momenteel niet mee bezig, terwijl het voor betrokkenen belangrijk is dat hun juiste genderidentiteit op officiële documenten staat.

Butler zei: “What the fuck? Ooit mochten vrouwen niet werken. Ooit was homoseksualiteit verboden. Laat die wet gewoon doorgaan en laten we stoppen met alle bullshit.”

Niet getolereerd, maar geaccepteerd
Ze besloot: “Ik wil niet dat iemand in deze ruimte wordt getolereerd. Als zwarte vrouw wil ik niet worden getolereerd, ik wil worden geaccepteerd. Ik wil dat iedereen hier wordt geaccepteerd.”

Maar wat dus bleef hangen, waren die giraffen…

Bron: Out.com / Beeld: Creative Commons