Dynasty was na het eerste seizoen op een haar na gecanceld wegens gebrek aan succes. Dus bedachten de makers een troef: ze lieten Joan Collins de rancuneuze ex Alexis Colby spelen die het leven van Blake Carrington en zijn kersverse bruid Krystle zuur kwam maken. Het was een gouden greep, want nog altijd genieten mensen van de strapatsen die Alexis uithaalde. YouTube staat vol met alle catfights tussen Alexis en Krystle en eigenlijk alle andere personages die de jarentachtigsoap bevolkten.

Een groot deel van de cast haatte Joan
Dynasty was van 1981 tot 1989 te zien. John Forsythe (Blake) en Linda Evans (Krystle) kregen internationale bekendheid, maar de echte ster van de serie was Joan Collins. Inmiddels is ze 86 jaar en ze acteert nog steeds. Zo was ze vorig jaar nog te zien in American Horror Story: Apocalypse.

In een interview doet Collins voor het eerst een boekje open over de spanningen op de set van Dynasty. Aan Attitude Magazine vertelt ze dat een groot deel van de cast een hekel aan haar had, en dat die antipathie na veertig jaar nog steeds bestaat.

“Er was een hoop kinnesinne”, vertelt Collins. “De vraag over die spanningen is me al een miljoen keer gesteld, maar het antwoord heb ik altijd afgehouden. Maar het was nu eenmaal zo. Door de jaren heen hebben verschillende mensen aan me verteld dat de andere acteurs een hekel aan haar hadden. “Ze haatten je gewoon, Joan.”

Zelfs nu nog antipathie
De reden waarom? “Om te beginnen om dat ik Brits ben. Dat ik als Engelse actrice de serie kom redden die anders gecanceld was. Zelfs nu, als de Dynasty-acteurs samenkomen voor een reünie zoals we een paar jaar geleden deden, is er nog sprake van antipathie.”

“Als je leest wat John Forsythe, Gordon Thompson (zoon Adam Carrington) en zelfs Michael Nader (Alexis’ aan-uit-aan-uit partner Dex Dexter) over me te zeggen hadden in interviews, dat was niet bepaald aardig. Ik heb hier nooit eerder iets over gezegd, maar laat ik dat nu maar eens wél doen.”

De allereerste scène
Collins herinnert zich haar allereerste scène. “Ik moest me verdedigen in de rechtbank. De hele cast keek me aan en ik zag hun afkeuring. De enige met wie ik affiniteit had, was John James, die mijn neef Jeff Colby speelde. Hij liet als enige merken dat hij me mocht, van de rest kreeg ik geen goede vibes.”

Dan vertelt ze over haar eerste scène met Linda Evans. “Ik moest haar toebijten: ‘Wie denk jij wel dat je bent? Je bent niks meer dan een onbeduidende secretaresse die zich het leven van Blake heeft binnengewurmd!’ Tijdens de repetities hield ik me in, maar toen de opnames begonnen, dook Linda letterlijk voor me weg. Ze vroeg: ‘Oh my God, dat leek zo echt. Meende je wat je zei?’ Waarop mijn antwoord luidde: ‘Linda, dat heet acteren.’ Vanaf dat moment had ze het gevoel dat ik haar niet mocht, en zij mij ook niet.”

Twee keer zo groot
John Forsythe vond ze ook maar niks. “Moet je eens kijken naar de dvd’s die zijn uitgebracht. John staat er twee keer zo groot op als de rest. Terwijl Linda en ik net zo belangrijk waren voor de serie. Hij kon dat niet hebben. Hij wilde altijd twee keer zoveel tekst hebben als de anderen.”

Hier een paar fraaie catfights met Alexis en Krystle Carrington, Dominique Deveraux (de zus van Blake) en Sammy Jo (het nichtje van Krystle).