Rocketman gaat over het turbulente leven van zanger Elton John. De eerste helft van zijn carrière hield hij zijn homoseksualiteit verborgen voor de buitenwereld. Dat gegeven komt onder meer aan bod in de film. Maar alle expliciete referenties naar homoseksualiteit zijn geschrapt in de versie die de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines vertoont in zijn toestellen.

Tegen censuur
Eerder sprak Elton John zelf zich uit tegen het censureren van zijn film. Nu ontdekte een medewerker van Entertainment Weekly, Shana Krochmal, dat Rocketman totaal is gestript. Ze schrijft op Twitter: “Op een vlucht met Delta ontdekte ik dat Rocketman is ontdaan van bijna elke gay referentie of scène, waarvoor Elton John gevochten heeft om die te behouden in de versie die is uitgebracht. Hieronder een simpele, brave kus.”

Ze vervolgt: “Wat zegt het over de censureerders dat ze wel een scène laten zien waarin John Reid Elton John belaagt, maar dat ze iedere vorm van intimiteit tussen hen en tussen andere mannen hebben verwijderd?”

Aangeleverd
Delta Airlines heeft in het verleden benadrukt dat ze niet zelf in films knippen. Ze gebruiken de aangepaste versies zoals die zijn aangeleverd door de filmstudio’s. In een reactie zegt een woordvoerder dat ze er nooit om vragen om homoseksuele content uit films te verwijderen. “We waarderen diversiteit en inclusiviteit en dat zijn vaste waarden in onze organisatie.”

Update: Delta gaat alsnog de versie van Rocketman uitzenden inclusief de gay scènes.