Muziek op vrijdag: Sam Smith zingt Donna Summers ‘I Feel Love’

Thank God It's Friday!

01 november 2019, Jaap Bartelds, 8 minuten

Dit moet je even horen: Sam Smith die een bijna letterlijke kopie heeft gemaakt van Donna Summers ‘I Feel Love’. En dit moet je even zien: de video van Sum Ting Wong uit RuPaul’s Drag Race UK, die een eerste single heeft uitgebracht. Maar er is meer: Haim, Dua Lipa, Coldplay en vele anderen.

Sum Ting Wong - 'CrossFire'

Heel even dachten we dat 'CrossFire' een parodie was (zoals we ook dachten dat Sum Ting Wong een parodie op een dragqueen was) maar dat is allebei niet waar: 'CrossFire' is bloedserieus, met een video waar niks grappigs aan is. Wat zien we dan wel: een paar bloedmooie mannen die om het stralende middelpunt Sum Ting Wong heen cirkelen. 

Sam Smith – ‘I Feel Love’

Sam Smith noemt zichzelf sinds maart non-binair en laat zich tegenwoordig ‘them’ noemen. Maar hoe vertaal je dat in het Nederlands? Afijn we houden maar gewoon op Sam. Sam heeft een cover opgenomen van Donna Summers ‘I Feel Love’, haar futuristische hit uit 1977. Die is nooit gedateerd gaan klinken en dat is misschien ook wel de reden dat Sam heel dicht bij het origineel is gebleven. En wat kan Sam hoog zingen hè, die Sam.

Haim – ‘Now I’m In It’

De gezusters Haim maken weer een hoop mee in de nieuwe video voor ‘Now I’m In It’. De een speelt een serveerster die zich verkleedt in een winkel vol tweedehands kleding. Daarbij valt ze flauw (de lucht in dat soort winkels is vaak nogal dik), waarna de andere twee zussen haar op een brancard afvoeren. Naar een wasstraat.

Dua Lipa – ‘Don’t Start Now’

Dua Lipa gaat op de discotoer met haar nieuwe single ‘Don’t Start Now’. Het liedje lijkt op iets wat Sophie Ellis-Bextor zomaar uitgebracht zou kunnen hebben.

Coldplay – ‘ Orphans’

Sinds zijn deelname aan James Cordens Carpool Karaoke hebben we een zwak voor zanger Chris Martin. Hij is grappig, ontwapenend en ook nog eens leuk om naar te kijken. Deze week bracht Coldplay twee nieuwe singles uit, ‘Arabesque’ waarvoor geen video is gemaakt, en deze. Aanvankelijk is het niet helemaal duidelijk waarnaar je zit te kijken, maar het idee is dat we naar Chris gluren terwijl hij een straatmuzikant speelt of jamt met zijn Coldplay-matties.

Blood Orange – ‘Dark & Handsome’

Dev Hynes haalt het mooiste en Prince-achtigste uit de eighties naar de jaren tien, als Blood Orange. Voor zijn nieuwe single werkt hij samen met chillwave-artiest Toro Y Moi. Wat we te zien en te horen krijgen is inderdaad erg chill.

Ava Max – ‘Freaking Me Out’

Asymmetrisch haar! Is dat terug van weggeweest of gewoon een gril? Ava Max staat het best leuk, maar je moet er niet aan denken dat je buurmeisje d’r haar ineens verknipt.

FKA Twigs – ‘Cellophane’

Jimmy Fallon had zangeres FKA Twigs op bezoek in zijn Tonight Show. Het levende kunstwerk liet zich van haar breekbaarste kant zien, terwijl ze werd begeleid op piano en contrabas. Mooi dat zo’n talkshow zoiets intiems gewoon aandurft. O ja: niet na een paar minuten uitzetten, want daarna begint het pas écht.

Chromatics – ‘Move A Mountain’

Nog zo’n integer liedje is ‘Move A Mountain’, van het nieuwe album van Chromatics. Closer To Grey is de naam daarvan en is zeer de moeite waard. De video is lekker retro met seventies vibes. Plots vinden we het jammer dat het vaste telefoontoestel met een draaischijf uit de gratie is geraakt.

Mariah Carey – ‘All I Want For Christmas Is You’

Op 1 november gaat officieel het kerstseizoen van start. Althans: zo heeft Mariah Carey dat bedacht, kijk maar eens op haar Twitter-account. Speciaal het kerstseizoen heeft ze een nieuwe video uitgebracht voor 'All I Want For Christmas Is You', met nooit eerder vertoonde beelden. Eerlijk gezegd zien we weinig verschil met het origineel, maar goed. Het is beter dan die versie waar Justin Bieber zo irritant doorheen mekkerde. Merry Christmas!

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 116

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau