Gay Circus in 2020

The gayest show on earth!

06 november 2019, Martijn Tulp, 3 minuten

Na twee jaar voorbereiding maakt Amsterdam op 13 en 14 februari 2020 kennis met het Gay Circus. Producent Alex Sijm selecteerde speciaal voor deze show twaalf bekroonde circusacts. Handstandacrobaten, jongleurs, hoelahoep kunstenaars, antipodisten en vele andere circusacts vormen de roze draad van het programma. Door een uitgekiende regie lopen deze acts samen met muziek, licht en choreografie naadloos in elkaar over. We spraken met Alex over de show.

Ben je al lang bezig om deze show neer te zetten?
Tussen het eerste idee en de uiteindelijke voorstellingen zit zo’n twee jaar. In 2009 hebben we voor Roze Zaterdag in Den Haag voor de eerste keer in een kleine tent een gay circus neergezet. Het idee om er meer mee te doen lag al een tijdje op de plank. Omdat onze organisatie volgend jaar 20 jaar bestaat, wilde ik graag nog een keer gay circus doen, maar dan grootser. Het jubileum is een heel mooie gelegenheid om zo’n productie op touw te zetten. 

Wat maakt Gay Circus een ‘gay circus’?
We zijn op zoek gegaan naar ‘roze’ acts; dus artiesten die zelf gay zijn, of acts waarvan we denken dat de gay community helemaal uit z’n dak zal gaan. Er is bijvoorbeeld een acrobatiekact van drie jongens uit Marokko, zij hebben ook meegedaan aan America’s Got Talent. Compleet met striptease. Die act móest erin. Zo zijn er nog elf andere acts met lekkere mannen, glitters, en show. Het ene moment waan je je in FunHouse, het andere moment in Amstel 54 met drags en veren. We proberen alle subculturen van de scene in de voorstelling te verwerken – alles komt aan bod.

Gay circus acrobatiek

Nog bekende namen?
MayDay is spreekstalmeester. Mister Leather 2019, Axe Leito, brengt samen met zijn vriend een illusie-act in fetisjstijl. Bobby Snijder en Jesse Wijnans zijn bekend van het nachtleven en stonden in Zwitserland in Ohlala, een sexy, prikkelende show. Zij doen alle choreografieën en dans tussen de acts door. En we hebben musicalacteur Fred Butter gevraagd een aantal heel gevoelige liedjes te zingen.

Gaan we MayDay in een trapeze-act zien?
Haha nee, maar ze heeft wel de zweep in handen! Ze gaat laten zien hoe je puppy’s moet dresseren.

Is er na afloop een feestje in de piste?
Ja, na de show is er tot 3 uur een afterparty met djsets, onder andere van MayDay, maar ook van Sharon O’Love die door heel Europa draait. Miss Bunty is de horen als MC. De dansers uit de show zijn tijdens de afterparty ook te zien.

Het zijn voor jou natuurlijk drukke tijden achter de schermen, maar waar kijk je op die twee avonden zelf het meeste naar uit?
Om te zien hoe alles samenkomt. Om de combinatie van al die sferen te zien samensmelten, met een knallend feest na afloop. Dat maakt het event ook zo uniek: normaal gesproken ga je óf naar een voorstelling óf naar een feest, maar bij Gay Circus komt op alles op één avond samen.

Gay Circus is te zien op 13 en 14 februari bij Thuishaven Amsterdam. Tickets en info via gaycircus.nl.

Hoofdfoto + foto in infoblok: Ivo de Kok

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau