Juist omdat filmsterren als James Dean en Marilyn Monroe zo jong zijn gestorven, zijn ze altijd tot de verbeelding blijven spreken. Zo werden oude beelden van Monroe enkele jaren geleden nog in commercials gebruikt, onder andere voor Chanel n°5. Nog altijd worden van deze en andere acteurs uit voorbije tijden posters en andere memorabilia verkocht.

CGI-technieken
Af en toe duiken er nog ongeziene fragmenten op van James Dean. Een auditie, of een nooit eerder vertoonde opname van een film. Maar dat zijn slechts flarden. Productiebedrijf Magic City Films heeft nu aangekondigd dat James Dean in 2020 te zien zal zijn in een nieuwe film, met dank aan de nieuwste CGI-technieken.

De film waar het om gaat, is een oorlogsdrama met de naam Finding Jack. Regisseur Anton Ernst vertelt aan Hollywood Reporter dat ze maandenlang hebben gezocht naar een geschikte acteur, maar niemand bleek zo geschikt als James Dean.

Familie
“We zijn vereerd dat de familie van James Dean hun zegen heeft gegeven. We zullen er alles aan doen om de herinnering aan een van de meest epische filmsterren aller tijden in ere te houden. Zijn familie beschouwt dit als de vierde film van James Dean. De film die hij nooit heeft kunnen maken.”

James Dean is niet de enige overleden filmster die tot leven wordt gewekt. In Hollywood werd met gemengde gevoelens gereageerd op het nieuws dat Carrie Fisher met digitale technieken te zien is als Leia in de nieuwe Star Wars-film The Rise of Skywalker. In een eerdere Star Wars-film, Rogue One uit 2016, was Peter Cushing te zien als Grand Moff Tarkin, terwijl de acteur in 1994 is overleden.

Special effects
Met gebruik van special effects, body boubles, archiefmateriaal en nu dus ook steeds verfijndere CGI-technieken wordt het steeds realistischer en eenvoudiger om overleden helden van weleer weer naar het witte doek te halen. De vraag is of je dat ook zou moeten willen. Maar vooralsnog verheugen we ons op de nieuwe James Dean.