IDFA: deze documentaires zie je tijdens de jaarlijkse Queer Day

Hier bekijk je de trailers

Leestijd: 6 minuten - door Winq redactie op 11 november 2019

Het is inmiddels een fijne traditie tijdens het jaarlijkse Internationale Documentaire Festival in Amsterdam: OUTtv organiseert de Queer Day. Op 25 november zijn documentaires te zien die waarin LHBTQ-gerelateerde onderwerpen centraal staan, gevolgd door een borrel. Deze docu’s zijn er te zien, dit jaar.

Voor het zevende jaar op rij organiseert IDFA samen met OUTtv de Queer Day, met bijzondere persoonlijke verhalen van Queers van over de hele wereld. Tussen de laatste twee films is het publiek welkom bij de Queer Drinks in de foyer van Eye.

Dit zijn de documentaires die dit jaar zijn te zien tijdens de Queer Day.

Fabulous

De queer danser Lasseindra Ninja is een icoon voor de lgbtq-gemeenschap in wereldsteden als New York en Parijs. In haar geboorteland Frans-Guyana kent echter vrijwel niemand haar en is voguing, de dansvorm die ze beoefent, nog tamelijk onbekend. De rode draad in Fabulous is een masterclass voguing die Lasseindra geeft in een gymzaal in de hoofdstad Cayenne.

Lemebel

De Chileense schrijver en kunstenaar Pedro Lemebel (1952-2015) is een van de bekendste hedendaagse Latijns-Amerikaanse kunstenaars. Hij werd in de jaren tachtig tijdens het militaire bewind van dictator Pinochet bekend om zijn controversiële teksten en performances met thema’s als homoseksualiteit en mensenrechten.

XY Chelsea

Toen Barack Obama gratie verleende aan klokkenluider Chelsea Manning, reageerde Amerika intens verdeeld. Voor de een was Manning een landverrader, voor de ander een heldin van het vrije woord. Hoewel ze al vrij snel bekendmaakte van Bradley naar Chelsea te willen transformeren, werd haar geen verblijf in een vrouwengevangenis gegund en mocht ze zelfs haar haar niet laten groeien. Hoe houdt een fragiele transgender zich onder dergelijke barre omstandigheden staande? In XY Chelsea, waarvan de titel refereert aan Mannings Twitter-account, gaat een tastende, zelfbewuste camera op zoek naar de persoon achter de mediahype.

M

“Ik spreek voor honderd kinderen,” zegt de charismatische Menahem, nadat hij een vrolijk lied heeft gezongen over de rebbe die zijn kinderen het alfabet leert. Als kind stond de 35-jarige zanger en acteur bij zijn leraren bekend om zijn vlijt en mooie stem. Maar hij was ook een “porno kid”: jarenlang werd hij door hen seksueel misbruikt. “Verkracht,” zoals hij zelf onomwonden zegt. Met de Franse filmmaker Yolande Zauberman keert Menahem na twintig jaar terug naar Bnei Brak, de ‘hoofdstad’ van ultraorthodoxe joden en plaats des onheils. 

Tickets voor Queer Day vanaf € 8,50 zijn hier te koop. Wil je de documentaires op een andere dag bekijken? Dat kan. Het IDFA begint op 20 november en duurt tot en met 1 december. Een overzicht van alle documentaires en speeltijden – waaronder deze vier – vind je hier.

Volg je ons al op Instagram?

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 106

Deze keer: Nikkie Tutorials, Dotan, Envy Peru, Glenn Helberg en Dua Lipa

Neem een abonnement

Geef cadeau