Mathias de Roover is 25 jaar en kwam pas vijf jaar geleden uit de kast. Daarna kwam hij voor de vraag te staan: vertel ik het ook aan mijn ploegmaten? In een interview met Voetbalkrant.com vertelt hij: “Het is makkelijker het aan vrienden en familie te vertellen. Je hebt zoveel vragen als je het je ploegmakkers wil zeggen. ‘Blijf ik voetballer en vertel ik het niet?’ 'Vertel ik het en stop ik?' ' Vertel ik het en blijf ik voetballer?' Je hebt zo weinig voorbeelden, mensen die het voor jou gedaan hebben. Je weet niet wat je moet doen..."

Positief
Uiteindelijk vertelde hij het aan een paar vrienden en die reageerden positief. “Daarna heb ik het toch wel een paar matchen uitgesteld voor ik het in de kleedkamer durfde vertellen. Het kostte me veel moeite om die stap te zetten. Was al die stress nodig? Misschien niet. Bij mijn club hebben ze heel positief gereageerd. Dat had ik wel verwacht en gehoopt, maar ja..."

Nadat De Roover is verkozen tot Mr. Gay België, wil hij een rolmodel zijn voor jongeren die in dezelfde situatie zitten. Zelf speelt hij bij FC Eksaarde, een provincieclub. Hij wist al sinds zijjn veertiende dat hij homoseksueel was, maar wachtte tot zijn twintigste voor hij uit de kast kwam. Hij hoopt dat er binnenkort een profvoetballer opstaat die dezelfde stap zet.

Eerste klasse
“Het zou natuurlijk een grotere invloed hebben moest iemand uit eerste klasse die stap zetten. Maar iemand moet de eerste zijn en dat is nog niet gebeurd. Ik snap dat ook. Er zullen er wel zijn, maar ik vind het jammer dat ze niet zichzelf kunnen zijn. Dat zou niet mogen. Het zou een stap zijn om het taboe te doorbreken."

De Roover komt met zijn verhaal in samenwerking met de Pro League, dat racisme en discriminatie in voetbalstadions wil aanpakken. Zo komen en zwaardere sancties, zoals stadionverboden, en willen ze de homofobe spreekkoren aanpakken.