De queer undergroundscene van Brooklyn en Manhattan en dan met name de ballroomcultuur is vastgelegd in Paris is Burning. De documentaire geeft een fraai maar ook rauw beeld weer van de scene in de jaren tachtig, in een tijd dat hiv en aids om zich heen grepen.

In de film waren zo’n beetje alle prominenten te zien die een rol speelden in de scene. Enkele namen: Dorian Corey, Pepper LaBeija, Venus Xtravaganza, Octavia St. Laurent, Angie Xtravaganza, Sol Pendavis, Freddie Pendavis, Junior Labeija, Paris Dupree en Willi Ninja, die ook wel ‘the godfather of voguing’ werd genoemd.

Voor de Criterion Collection, dat een selectie maakt van wat ze belangrijke klassiekers noemen, is een gerestaureerde versie van Paris Is Burning aangekondigd. In februari 2020 verschijnt deze, en zal niet alleen een opgepoetste versie van de documentaire bevatten.

Er is namelijk extra materiaal voorhanden dat nu zijn weg vindt naar het publiek. Te horen is een uur lang audiocommentaar, en er is een gesprek te zien tussen regisseur Jennie Livingston, filmmaker Thomas Allen Harris en Sol en Freddie Pendavis.

Ook is een aflevering toegevoegd van The Joan Rivers Show uit 1991, waarin Livingston te zien is met Dorian Corey, Pepper LaBeija, Freddie Pendavis en Willi Ninja.

Fans van Paris Is Burning vroegen al jaren om een gerestaureerde versie. De originele documentaire is te vinden op YouTube, maar verdwijnt regelmatig weer van het platform. Hier onder de officiële trailer en de documentaire zelf.