D66-politica Sophie in ’t Veld heeft in het Europees Parlement het LHBTQ-onvriendelijke discours van de Poolse regeringspartij PiS aangeklaagd. Hoewel homo’s niet worden vervolgd in Polen, worden ze wel in hun bewegingsvrijheid beperkt.

Conservatief-nationalistisch
In ’t Veld beschuldigt de PiS van het aanmoedigen van het creëren van ‘homovrije zones’ in het land. Veel steden en gemeenten in Polen hebben een een bestuur dat conservatief-nationalistisch is.

De PiS richtte zijn pijlen in 2015 op de moslimmigranten, die een bedreiging zouden vormen voor de Poolse identiteit en Poolse waarden. Bij de jongste verkiezingen was de LHBTQ-gemeenschap de pineut. Volgens PiS-leider Jaroslaw Kaczynski zouden LHBTQ’s die Poolse identiteit ook bedreigen.

Prides verboden
Weliswaar worden homo’s en lesbiennes niet vervolgd in Polen, maar ze worden wel beknot in hun bewegingsvrijheid. Burgemeesters van tientallen gemeenten verbieden Pride-optochten, maar leggen extreemrechtse tegendemonstranten geen strobreed in de weg.

Als er toch een Pride plaatsvindt, worden deelnemers bekogeld met voorwerpen en vallen er tientallen gewonden, zoals dat op 20 juli gebeurde in Bialystok.

Bron: VRT.be / Beeld Warschau Pride: Creative Commons