Asielzoekerscentrum ontraadt aangifte na verkrachting
Elya probeert al half jaar aangifte te doen
Elya werd gedrogeerd en verkracht, door twee man tegelijk. Hij is homoseksueel en ontvluchtte de Golfregio, waarna hij terechtkwam in een asielzoekerscentrum in Dronten. Elya kreeg het advies om zich stil te houden en geen aangifte te doen. Staatssecretaris Broekers-Knol eist een onderzoek.
Elya is een Arabische man van dertig jaar. Omdat homo’s worden geëxecuteerd in het Golfstaatje waar hij is geboren, besloot hij te vluchten. Aanvankelijk ging hij naar Londen, waar hij trouwde. Maar dat huwelijk hield geen stand.
In april vroeg Elya asiel aan in Nederland, waar hij een plek kreeg in het asielzoekerscentrum in Dronten. Hij vond onderdak in bungalow 47, een van de vier bungalows die speciaal gereserveerd zijn voor homo’s en transgenders.
Mdma
Een kleine twee weken na zijn aankomst dronk Elya iets met zijn huisgenoten in de keuken. Hij kreeg drugs aangeboden door een koppel dat er woont, maar dat weigerde hij. Daarna kreeg Eliya een blackout. Het volgende wat hij zich herinnert is dat hij naakt wakker werd op de kamer van het koppel, terwijl de twee hem verkrachtten. Er zat mdma in zijn wodka, zo gaf een van hen later toe.
Elya zocht contact met het COC, dat een contactpersoon heeft in het azc. Die schakelde mensen in van de opvangorganisatie COA, maar die hadden volgens Elya pas weken later tijd. Het uiteindelijke advies van de COA luidde: “Houd je stil, zeg niets tegen de politie en laat het gaan.”
Bij navraag bij het COA zegt woordvoerder Alet Bouwmeester verbijsterd te zijn. Ze ontkent niet dat haar collega’s dit advies hebben gegeven, maar zegt dat ze altijd adviseren om vooral wél aangifte te doen.
Zedenpolitie
Elya deed uiteindelijk toch aangifte, bij een wijkagent die het azc in de portefeuille heeft. Die zei dat de Zedenpolitie contact met hem zou opnemen, maar behalve een telefoontje is er nooit iets gebeurd. En dit duurt nu al meer dan een half jaar.
Inmiddels heeft Elya te horen gekregen dat hij een verblijfsgunning krijgt en dus in Nederland mag blijven. Voor hem hét moment om met dit verhaal naar buiten te treden. Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support, hekelt zowel de opstelling van het COA als het optreden van de COC-contactpersoon op het azc.
Strikt protocol
Kortekaas pleit in een brief aan staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol voor een strikt protocol. Een woordvoerder van Broekers-Knol zegt nu dat het COA opdracht krijgt intern onderzoek te doen: hebben medewerkers inderdaad het advies gegeven om geen aangifte te doen van verkrachting?
COA-woordvooerder Alet Bouwmeester zegt niet in te kunnen gaan op specifieke casussen, maar benadrukt alsnog: “Als dit soort ernstige zaken gebeuren, zeggen wij altijd: doe vooral aangifte.”