Laura Dern is een veelgevraagd actrice. Ten tijde van haar rol in Ellens sitcom had ze net in de grootste filmhit aller tijden gespeeld, Jurassic Park. De laatste jaren is ze te zien in series als Twin Peaks en Big Little Lies.

The Puppy Episode
In de jarennegentigserie rond Ellen DeGeneres speelde Laura Dern een gastrol als Susan, de lesbische vriendin van Ellen. In een dubbele aflevering genaamd The Puppy Episode kwam Ellen uit de kast voor haar vrienden. Dat was in die tijd ongekend en er keken maar liefst 42 miljoen mensen naar.

Maar al snel werd de serie van de buis gehaald omdat die ‘te gay’ zou zijn. DeGeneres kreeg doodsbedreigingen en zat jaren zonder werk.

Backlash
Ook Laura Dern kreeg te kampen met een backlash. Nu blikt ze terug op die tijd in een interview met Vulture. Ze zegt dat ze er trots op is dat ze heeft meegewerkt ‘aan het grootste waar ik ooit deel van uit zou maken’. Ze zei meteen ja toen ze de rol kreeg aangeboden.

Maar toen kwamen de telefoontjes. Adviseurs uit Hollywood die zelf openlijk gay waren, zeiden Dern dat ze het niet moest doen. In haar omgeving maakten mensen zich zorgen. “En ik dacht alleen maar: doe niet zo belachelijk.”

Bommelding
Dern was zich totaal niet bewust van de homofobie die er destijds was. Ze kreeg het pas door toen ze in een theater stond te repeteren met Oprah Winfrey, dat plotseling werd ontruimd door de politie: een bommelding, die aan Dern gericht was.

Hoewel ze net voor Ellen in de meest succesvolle film ooit had gespeeld (Jurassic Park), bleef het ineens stil aan het acteerfront. “De jaren na Ellen had ik moeite om werk te vinden en vreesde ik voor mijn veiligheid.”

Geen spijt
Toch heeft Dern geen spijt van haar rol in Ellen. “Deze aflevering heeft me gevormd als een pleitbezorger, als activist en als ouder.”

Uiteindelijk keerde Ellen terug op tv met haar succesvolle, dagelijkse talkshow. Ze heeft inmiddels 30 Emmy Awards en 20 People’s Choice Awards binnengehaald. Ook presenteerde ze de Oscars, Grammy’s en Emmy’s.

Laura Dern won in totaal vier Golden Globe Awards en werd twee keer genomineerd voor een Oscar.