De Olympische Spelen van 2022 worden gehouden in Beijing, China. Nu heeft China geen al te beste reputatie als het gaat om hun houding ten opzichte van homoseksualiteit. Op tv worden gay-karakters uit series verwijderd, of series met dergelijke karakters domweg niet uitgezonden.

Ambassadeur
Gus Kenworthy zoende zijn toenmalige vriend Matt Wilkas in 2018 live op tv tijdens de Olympische Spelen. Die zoen ging de wereld rond en voor Kenworthy betekende dit dat hij vanaf dat moment een veelgevraagd ambassadeur werd die zich sterk maakte voor LHBTQ’s in combinatie met sport.

Kenworthy deed twee keer mee aan de Olympische Winterspelen namens de VS. Nu sport hij mee voor Groot-Brittannië, in Team GB. Dit omdat zijn moeder Brits is en hij wil dat zij trots is op haar land.

Vreedzaam protest
Over die zoen in Zuid-Korea in 2018 zegt hij nu: “Daar heb ik nooit bewust over nagedacht, ik zoende mijn vriend gewoon. Ik had niet eens door dat het werd gefilmd. Maar na afloop was die zoen het enige waar journalisten over wilden praten” Grappend: “Als ik had geweten dat er camera’s draaiden, had ik beter mijn best gedaan op die zoen.”

En in China zou hij het gewoon nog een keer doen. “Die zoen in Zuid-Korea was niet bedoeld als protest, er zat niets achter. Maar ik vind het belangrijk dat we gezien worden. Dus in een land waar homoseksualiteit minder vanzelfsprekend is, zoals China, kun je er veel mee laten zien. Zie zo’n zoen maar als een vreedzaam protest.”

Goud
Uiteindelijk gaat Gus niet naar China om te zoenen, maar om zijn eerste gouden medaille te halen. Tot dusver won hij zilver en de afgelopen jaren kampte hij met blessures. Beijing 2022 is dan ook de laatste keer dat hij meedoet aan de Olympische Winterspelen.

Lees het hele interview met Gus Kenworthy bij Attitude.