Muziek op Vrijdag: Billie Eilish doet een beetje eng en kerstmuziek van Katy Perry, Taylor Swift en Billy Porter

Thank God It's Friday!

06 december 2019, Jaap Bartelds, 8 minuten

Nu Sinterklaas is opgekrast, gaan we vol op het orgel met maar liefst drie nieuwe kersthits. Taylor Swift, Katy Perry en Billy Porter komen alle drie met een jolly song. Maar er is ook andere muziek: in contrast met die zoetsappige kerstliedjes is er weirdness van Billie Eilish, moois van Harry Styles en een Robyn-cover van Haim.

Billy Porter & Idina Menzel – ‘I Got My Love To Keep Me Warm’

Idina Menzel (van de Frozen-liedjes) en Billy Porter (van Pose) hebben een lekker jazzy kerstlied opgenomen waar je het meteen lekker warm van krijgt. Menzel maakte dit jaar een kerstplaat, waarop ook Ariana Grande is te horen. Maar eerst deze, met Billy dus.

Katy Perry – ‘Cozy Little Christmas’

Oké, het is Katy Perry gelukt om een supercatchy kerstlied te maken, maar waarom voelt dit toch een beetje als een rip-off van Mariah Careys ‘All I Want For Christmas Is You’? En een Santa Claus die naakt een massage krijgt, bij kerst stellen we ons toch iets anders voor…

Taylor Swift – ‘Christmas Tree Farm’

Nee, dan Taylor Swift. Die gaat op de retrotoer met een video waarin ze beelden van vroeger deelt. Het lied? Tja, ook dat lijkt weer als twee druppels water op alle andere kerstliedjes in dit genre, met belletjes en teksten over mistetoes. Maar wat deert het, kerst is gezellig.

Billie Eilish – ‘Xanny’

Haar nieuwe video regisseerde Billie Eilish helemaal zelf. Het resultaat is nogal emo, wat niet gek is want het beste kind is achttien jaar. We zien een gedrogeerde Billie waar mensen sigarettenpeuken op uitdrukken. We gunnen Billie een Loesje-kalender met dergelijke teksten: “Als het leven geen zin heeft, dan máákt het maar zin.” En misschien moet ze een keer naar de film Happy-Go-Lucky kijken.

Brooke Candy – ‘Nymph’

Nog meer weirdness, deze week. Brooke Candy speelt een bosnimf in een woud vol gemuteerde wezens op muziek die zowel futuristisch als infantiel klinkt. Alsof je met hallucinerende drugs in je lijf door de Efteling loopt en in een bad trip belandt.

JoJo & Chika – ‘Sabotage’

Na al dat kerstgeweld en weirde gedoe is ‘Sabotage’ ineens ontzettend gewoontjes. Misschien maar goed ook. De video daarentegen is best verontrustend: JoJo loopt door een stad waar het niet helemaal pluis is.

Tame Impala – 'Posthumous Forgiveness'

Vijf jaar na Currents komt Tame Impala eindelijk met een nieuw album, The Slow Rush. Deze single duurt maar liefst zes minuten, bestaat uit twee delen en is lekker trippy. Beetje psychedelisch seventies-achtig.

The Weeknd – ‘Heartless’

Abel Tesfaye lijkt als basisemotie te hebben dat hij in de war is. Ook in deze video gaat weer van alles mis: hij ziet een standbeeld aan voor een vrouw en begint met haar te zoenen, dan is er ineens een kikker waaraan hij likt en dan worden dingen pas echt wazig. Maar dat kan natuurlijk ook aan Las Vegas liggen, waar deze video is opgenomen.

Haim – ‘Show Me Love’

Voordat Robyn haar eigen bubbly electrosound vond, zong ze popliedjes die Britney Spears niet hadden misstaan. ‘Show Me Love’ komt uit die periode. Haim kwam deze week met een fraaie live-cover voor de BBC Radio 1 Piano Sessions.

Grimes – ‘My Name Is Dark’

Voor een simpele lyric video heeft Grimes behoorlijk uitgepakt. Ze heeft het clipje zelf in elkaar geflanst, zo schrijft ze op YouTube. Het filmpje noemt ze ‘nogal grijs-blauw-paars maar niet hyperverzadigde vibe-collage’. Dat wijt ze aan de jetlag die ze opliep richting Tokio. En inderdaad, als je de beelden bekijkt, voel je meteen wat Grimes bedoelt.

Harry Styles – ‘Adore You’

Mooi om te zien hoe Harry Styles blijft investeren in prachtige video’s. Die van ‘Adore You’ vertelt het verhaal van een jongeman in een vissersdrop, die in vis redt die steeds groter wordt. Zangeres Rosalía vertelt het verhaal met haar zangerige, Spaanse accent.

Halsey – ‘Beautiful Stranger’

Tot slot Halsey. Volgende maand komt haar nieuwe album Manic uit. Op ‘Beautiful Stranger’ is weinig sprake van manisch gedoe, het is namelijk een prettig in het gehoor liggende ballad die ze zelf begeleidt op gitaar.

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau