Uit de kunst

“Verlies je je mannelijkheid als je een jurk draagt?”

Fotograaf Bete van Meeuwen

Leestijd: < 1 min

Verlies je je mannelijkheid als je een jurk draagt? Met die vraag begon de Amsterdamse fotograaf Bete van Meeuwen, zelf queer, haar project Exposed: Male Femininity. Aankomend weekend presenteert ze in Eye Amsterdam haar fotoserie Wisteria met een groot event.

Kun je meer over jouw fotoproject vertellen?
“Mannelijkheid en vrouwelijkheid komen momenteel vaak ter sprake binnen mijn vriendengroep. In de queerscene worden vrouwelijke jongens vaak als minder gezien. Iedereen kent termen als ‘Masc 4 Masc’ en ‘No Femmes’. Ik besloot er onderzoek naar te doen en kwam er al snel achter dat dit probleem zich niet alleen in de queerscene voordoet, maar ook onder hetero’s. Als je opgroeit, leer je dat je als man je emoties niet mag tonen. Als je huilt, ben je een homo, die gedachte. Je moet een bepaalde aantrekkingskracht hebben tot sport en leiderschap kunnen tonen. Vooroordelen waar jonge mannen mee te maken krijgen. Ik wil met dit project onderzoeken hoe verschillende mensen mannelijkheid en vrouwelijkheid beleven en definiëren.”

Wat voor mensen heb je hiervoor benaderd?
“Ik wilde heel graag met Perry werken [jongen met oranje shirt – red.]. Ik zag hem tijdens een ball en daar viel me zowel zijn mannelijk- als vrouwelijkheid op. Daarna ben ik bij modellenbureaus op zoek gegaan naar andere mannen om mezelf te oriënteren. Wat mij opviel, was dat er nog steeds heel weinig mannen van kleur te boeken zijn. Dat vermoedde ik wel, maar ik vond het toch schokkend om te merken. Daarom heb ik er bij deze serie voor gekozen enkel met mannen van kleur te werken, om te onderstrepen dat zij niet minder mooi zijn dan witte mannen.”

Male Femininity
Perry Gits | Foto: Bete van Meeuwen / Haar en make-up: Wout Philippo / Styling: Wouter Rave / Assistenten: Roos Snel en Tom Wessels

Hoe denken de mannen die je hebt vastgelegd over dit onderwerp?
“Een van de mannen moest een jurk aan. Dat hadden we van tevoren besproken en tijdens de shoot vond hij dat prima. Toen hij de foto’s een paar weken later zag, was hij er echter toch niet oké mee. Hij komt waarschijnlijk uit een wereld waarin hij moet voldoen aan bepaalde eisen. Als je jezelf dan in een jurk presenteert, voldoe je daar niet aan. Ik kan me voorstellen dat hij bang was kritiek te ontvangen.”

Dat gaat toch juist helemaal tegen het idee van deze serie in?
“Zeker. En dat laat zien hoe belangrijk het is dit onderwerp bespreekbaar te maken. Ik weet bijna zeker dat deze jongen niet gay is, maar ik denk dat hij het heel erg zou vinden als mensen dénken dat hij dat is.”

“Dragqueens zijn de Gerard Jolings van de gayscene”

Tim Hofman maakt dit onderwerp de laatste tijd ook bespreekbaar, door bijvoorbeeld op hoge hakken op de rode loper te verschijnen.
“Superfijn inderdaad. Wat ik extra goed vind aan Tim, is dat hij zegt dat hij niet per se te doen om het onderwerp bespreekbaar te maken, maar gewoon omdat hij het mooi vindt. Hij verlaagt de drempel voor andere mannen om zichzelf te zijn. Hij laat zien dat er meer manieren zijn om man te zijn."

Heeft het ook te maken met toxic masculinity?
“Daar heeft het alles mee te maken. Toxic masculinity is het concept van mannelijkheid dat gebruikt wordt om te verwijzen naar bepaalde culturele normen, die dus heel erg als schadelijk worden gezien. Bijvoorbeeld dat ‘echte’ mannen altijd seks willen en dat dus ook moeten krijgen van vrouwen en dat het tonen van emoties zwak is. Toxic masculinity wil niet zeggen dat alle mannen slecht zijn, of dat alle mannen gewelddadig zijn. Het beschrijft niet wat mannelijkheid zelf inhoudt, het is een vorm van gendergedrag.”

Hoe zit het dan met dragqueens, die dragen ook jurken?
“Ja, and I love it! Ik denk dat je dragqueens een beetje kunt vergelijken met de Gerard Jolings van de gayscene: niet elke gay is een Gerard Joling en niet elke homo is een dragqueen. Er zit nog zoveel meer tussen.”

Male Femininity.
Jason Tjon Affo | Foto: Bete van Meeuwen / Designer: Teun Seuren / Haar en make-up: Wout Philippo / Styling: Wouter Rave / Assistenten: Roos Snel en Tom Wessels

Speelt dit probleem ook bij vrouwen?
“Ik denk dat het voor vrouwen veel meer geaccepteerd is bezig te zijn met kleding en te experimenteren, daardoor is het makkelijker nieuwe dingen te proberen. Maar aan de andere kant worden vrouwen nog steeds veel harder beoordeeld op hun uiterlijk. Dus het is een beetje dubbel.”

Op 15 december organiseer je in samenwerking met EYE Amsterdam en Exposed een queer avond. Kun je daar meer over vertellen?
“Tijdens de expositie Wisteria: Male Femininity leg ik uit waarom representatie zo belangrijk is. Op die avond zijn er vijf performers uit de ballroom scene en is er een paneldiscussie over representatie met Elly Vineyard en Perry Gits. Ook vertonen we de documentaire Father Figure van Bibi Fadlalla.”

De paneldiscussie en film zijn helaas uitverkocht, maar de opening van de Betes expositie is 15 december gratis te bezoeken. Check voor meer informatie het Facebook-event

Fotografie: Bete van Meeuwen / Haar en make-up: Wout Philippo / Styling: Wouter Rave / Assistenten: Roos Snel en Tom Wessels

Powered by Labrador CMS