Sam Smith laat zich geen ‘hij’ en ‘hem’ meer noemen, maar ‘they’ en ‘them’.  Tijdens een interview met radiozender SiriusXM vertelde Smith wat hen overkwam nadat die liet weten zich te identificeren als genderqueer en non-binair.

Hoge hakken
“Ik voel me geweldig, maar tegelijkertijd ben ik iedere dag bang. Sinds ik mijn vrouwelijke zelf heb omarmd, merk ik dat de muziekindustrie best homofoob is, seksistisch ook.” Volgens Smith reageerde de muziekwereld terughoudend op de laatste video voor ‘How Do You Sleep’. Hierin is te zien hoe Sam op hoge hakken danst.

“Feminien is de manier waar op ik dans en beweeg. Het is soms eng om daarmee naar buiten te treden, maar het is het waard. Ik voelde me kwetsbaar, maar nu zie ik dat ik op mijn best ben. Als ik uitga en met vrienden ben, voel ik me veilig. Maar ermee naar buiten treden is iets anders. Pas sinds kort voel ik me sterk genoeg om dat te doen.”

Kritiek
Dat Sam zichzelf nu omschrijft met ‘they’ en ‘them’, leidde tot een aantal kritische publicaties in The Sun en The Daily Telegraph. Sam heeft besloten zich hier niets van aan te trekken. “Ik was erg nerveus om dit bekend te maken, ik maak me best druk om wat anderen over mij denken. Maar fuck it.”