‘Gay’ schilderij leidt tot anti-homoprotest in Mexico

En dat protest leidt weer tot nieuwe kunst

Leestijd: < 1 min

Volksheld Emiliano Zapata die naakt met naaldhakken, een roze sombrero en om zijn lijf een regenbooglint op een paard zit, dat gaat zijn Mexicaanse bewonderaars te ver. Maar de anti-homoleuzen die demonstranten scanderen, leiden ook weer tot nieuwe kunst.

Het Museum voor Schone Kunsten in Mexico-Stad heeft een expositie gewijd aan Emilio Zapata, die tijdens de Mexicaanse Revolutie (1910 – 1917) leider was van de kleine boeren. Hij vocht voor de teruggave van land dat grootgrondbezitters zich hadden toegeëigend. In 1919 werd Zapata vermoord en sindsdien is hij een volksheld.

Woede
Een van de schilderijen die te zien is, werd gemaakt door kunstenaar Fabián Cháirez. Hij schilderde Zapata naakt op een paard zonder zadel, met op zijn hoofd een roze sombrero, zijn voeten in hooggehakte schoenen en om zijn lijf een regenbooglint. Het paard heeft bovendien een forse penis.

Het schilderij heeft de woede gewekt bij de familie van Zapata en zijn bewonderaars. Demonstranten eisen nu dat het museum het schilderij weghaalt. Ze drongen eerder deze week het museum binnen en zeggen nu dat ze hier net zo lang mee doorgaan tot het schilderij is verdwenen.

Anti-homoleuzen
Een woordvoerder van de Zapata-bewonderaars noemt het schilderij ‘immoreel’. “Zo kun je de geschiedenis niet laten zien.” Zijn medestanders scandeerden anti-homoleuzen tijdens hun protest.

Dat laatste had tot gevolg dat er tientallen mensen naar het museum kwamen om een tegengeluid te laten horen. Die werden aangevallen door de bewonderaars van Zapata, maar er zijn geen gewonden gevallen.

Navolging
Het museum zegt in een reactie dat het schilderij gewoon blijft hangen. Dit ondanks het dreigement van de Zapata-bewonderaars dat ze net zolang terugkomen totdat ze hun zin hebben gekregen.

Het schilderij van Cháirez heeft inmiddels navolging gekregen. Zie hier een verzameling zogeheten memes waarop Zapata ‘gay’ wordt afgebeeld. De afbeelding boven dit artikel komt ook uit dit overzicht en is gemaakt door Aaron Jandette. Het originele schilderij is te zien op de website van de NOS.

op

op

op

Een bericht gedeeld door (@benhur_b.c) op

op

op

op

Een bericht gedeeld door (@benhur_b.c) op

op

op

op

Een bericht gedeeld door (@benhur_b.c) op

op

op

op

Een bericht gedeeld door (@benhur_b.c) op

Een bericht gedeeld door

Powered by Labrador CMS