Love long distance

Video: Daan woont in Amsterdam, Thijs in Parijs

Bekijk de beelden van hun romantische rendez-vous

20 december 2019, Martijn Tulp, 3 minuten

Daan (31) en Thijs (29) zijn nu vier jaar samen. Thijs verhuisde in maart naar Parijs voor zijn werk, en sindsdien hebben de twee een langeafstandsrelatie. We reisden met Daan naar de stad van de liefde voor een romantische rendez-vous.

We zitten op de bank bij Thijs in zijn appartement in het zeventiende arrondissement in Parijs. “We hebben elkaar vierenhalf jaar geleden ontmoet”, vertelt Daan. “Thijs en ik doen allebei hetzelfde werk, dus we kwamen elkaar al op events tegen, maar hebben elkaar daar nooit echt gesproken. Uiteindelijk zijn we elkaar – heel classy – op de app Happn tegengekomen en raakten we in gesprek. Zo is het balletje gaan rollen.”

Daan Thijs Parijs Thalys

Daan: “Thijs is de liefste persoon die er is, ik vind hem mega-aantrekkelijk, hij is ambitieus. Maar uiteindelijk is dat niet wat ervoor zorgt dat wij zo goed werken samen. Want er zijn zoveel jongens die lief, ambitieus en knap zijn. Uiteindelijk is het iets dat Thijs met mij doet, dat voor een soort balans in mijn leven zorgt. We kunnen samen staan te dansen in de woonkamer en voor ons gevoel gaan we op de wildste avonturen. Dus het is meer dát gevoel dan zijn karaktereigenschappen. Alhoewel die ook wel oké zijn. [lacht]” Thijs: “Voor mij is dat hetzelfde. Uiteindelijk gaat het veel meer om het gevoel. Zéker nu we zo’n langeafstandsrelatie hebben. Elke keer als ik op Gare du Nord kom om je op te halen, krijg ik weer vlinders in m’n buik. Ik denk dat uiteindelijk dat gevoel, dat je me zo blij maakt, veel belangrijker is dan alle dingen eromheen. We hebben ook heel veel eigenschappen die niet zo goed bij elkaar passen, maar dat werkt ook wel weer samen. Bij Daan kan ik echt mezelf zijn. Ik hou van structuur, dat ik alles lekker onder controle heb. Daan is wat vrijer. Maar daardoor kan ik wel dingen loslaten. Hij heeft een goede invloed op mij.”

“Parijs voelt nu meer als een thuis. We gaan gewoon uit eten, of stappen met de vrienden die Thijs hier heeft gemaakt”

Nadat het stel een jaar samenwoonde in Amsterdam, kreeg Thijs de mogelijkheid om voor zijn werk naar Parijs te verhuizen. Daan: “Ik wist dat Thijs dit al heel lang wilde. Hij werkt voor een van oorsprong Frans bedrijf, waar het toch wel echt een groot ding is om op het hoofdkantoor in Parijs te werken. We hebben er goed over gepraat: wat het voor onze relatie betekent, hoe we het zouden aanpakken. Uiteindelijk wist ik dat ik Thijs niet moest tegenhouden, dat ik hem gewoon moest laten gaan.”

Thijs: “Ik wilde het al heel lang, maar vond het toch ook wel spannend om te kijken hoe het zou gaan. In het begin was Daan mega supportive, maar toen puntje bij paaltje kwam vond ik het wel moeilijker. Toen dacht ik: nu gaan we het gewoon doen.” Het stel ziet elkaar ongeveer drie keer per maand, mede dankzij hulp van hun beide werkgevers. “Via mijn werk krijgen we maandelijks twee retourtickets voor de Thalys”, legt Thijs uit. “Samen boeken we daar ongeveer eens per maand nog een extra retourticket bij, waardoor we elkaar zo’n drie keer per maand zien. We kijken wie de leukste weekenden heeft gepland in zijn stad. Als Daan heel veel events heeft in Amsterdam, dan kom ik natuurlijk daarheen. Als er juist in Parijs veel leuke dingen zijn, komt Daan hierheen.”

Daan Thijs Parijs metro

De treinreis van Amsterdam Centraal naar Paris du Nord duurt drieëneenhalf uur. Daan: “Het is wel goed geregeld. Je zit comfortabel en het is relatief snel. Ik heb nog nooit mijn trein gemist, ik ben mega-planmatig, dus ik ben er altijd véél te vroeg. Meestal download ik wat Netflix-afleveringen om in de trein te kijken. Soms werk ik nog wat in de trein. Ik vertrek meestal op donderdagavond, en dan werk ik vrijdag bij Thijs thuis. Ik ben blij dat mijn werkgever dat goed vindt.”

Het is voor Thijs een hele verandering geweest om naar Parijs te verhuizen. “In Amsterdam heb ik praktisch mijn hele leven gewoond, en dat is gewoon ‘thuis’. Ook omdat het zo klein is, je komt altijd wel iemand tegen. Bij de organisatie waar ik werk, zijn veel expats actief, die zitten in hetzelfde schuitje en willen allemaal leuke dingen doen. Het blijft ook altijd fijn om terug in Amsterdam te zijn en tijd door te brengen met mijn echte vrienden, mijn familie en uiteraard met Daan.”

“Het is natuurlijk nooit fijn om na zo’n superleuk weekend Daan weer op de trein te moeten zetten”

Daan: “In het begin, toen Thijs net verhuisd was, hebben we nog heel veel toeristische attracties bezocht. Dan ga je naar de Eiffeltoren en naar de Notre-Dame. Uiteindelijk heb je dat ook allemaal wel gezien. Nu voelt het meer als een thuis, gaan we gewoon uit eten, of stappen met de vrienden die Thijs in Parijs heeft gemaakt. Ik vind Parijs een leuke stad om weekendjes weg​ te gaan, maar ik heb er wel bewust voor gekozen om er niet te gaan wonen of werken.”

Thijs is van plan zo’n twee jaar in Parijs te blijven. “Parijs is echt een fantastische ervaring. Ik leer veel over mezelf, en ik geniet echt elke dag van de nieuwe stad en de nieuwe mensen die ik hier leer kennen, maar het blijft natuurlijk een gemis dat Daan hier niet is. Amsterdam is altijd de stad waar ik weer terug zal komen. Natuurlijk hangt het er ook vanaf waar Daan is: ik zie hém juist als mijn thuis, hoe zoetsappig dat ook klinkt. We hebben allebei de droom om in het buitenland te wonen, Parijs is alleen niet de stad voor Daan. Dus we moeten zorgen dat onze vervolgstap sámen in een mooi land is. En dan bij voorkeur in een warm land. Uiteindelijk hebben we nog de rest van ons leven samen.”

Daan Thijs Parijs koffie

Intussen vermaken de mannen zich in Parijs. Thijs: “Toen ik hier net kwam wonen, dacht ik: oké, ik ben hier voor twee jaar, dus die lange lijst aan hotspots die ik allemaal bezocht moet hebben, dat komt wel. Nu realiseer ik me dat de tijd best wel snel gaat. Daarom heb ik een must see-lijst gemaakt van allemaal dingen die we nog moeten doen. Elke keer als Daan hier is, probeer ik hem mee te slepen naar een van de punten op mijn lijstje.”

Thijs: “Het is natuurlijk nooit fijn om na zo’n superleuk weekend Daan weer op de Thalys te moeten zetten, wetende dat ik hem weer een of twee weken niet zie, maar de situatie is nu eenmaal zo. Dat klinkt misschien heel rationeel, maar we hebben ervoor gekozen om deze manier te laten werken. Het gaat heel goed, we spreken elkaar doordeweeks zoveel mogelijk via WhatsApp en we bellen vaak, dus die een of twee weken komen we wel door. Als ik na een bezoek aan Amsterdam op maandagochtend met de Thalys terugga naar Parijs vind ik altijd de maandagavond het heftigst, omdat je dan na een leuk weekend weer op jezelf bent, maar daarna pak je gewoon je leven weer op. En dan zien we elkaar erna weer.”

Daan vult aan: “Ik denk dat het voor degene die weggaat het lulligste voelt. Als ik op de trein terug naar Amsterdam stap, heb ik toch een beetje buikpijn. Toch zie ik er nooit echt tegenop. Ik heb altijd geweten dat het wel goedkomt.”

Over Thalys
Vanuit Amsterdam brengt Thalys je in 1.51 u. naar Brussel en in 3.18 u. naar Parijs. Thalys onderscheidt zich door haar uitzonderlijke service: ergonomisch comfort, een meertalig onthaal en kwaliteitsvolle catering.

Sinds december 2017 biedt Thalys drie serviceniveaus aan: reizen in de klasse ‘standard’ kan vanuit Nederland vanaf € 29, ‘comfort’ biedt een eersteklaservaring zonder extra diensten, en ‘premium’ een uitgebreide waaier aan diensten, inclusief een maaltijd die aan de zetel wordt opgediend.

Beeld: Francisco Paramos

Artikelen in dezelfde serie - Happy Couple

“Wij hebben elkaar geholpen genderrollen te doorbreken”

“Ons leven samen is een zalig zootje”

“Na al die jaren vinden we elkaar nog steeds woest aantrekkelijk”

Wouter en Jeasy zijn een Happy Couple: “Ik weet dat we samen nog duizend jaar verder kunnen!”

“Toen ik haar zag voelde het als een blikseminslag”

“Ik zag mezelf als hetero met homoseksuele gevoelens, tot ik Max ontmoette”

“Mijn vrienden vonden Dirk binnen no-time geweldig”

“We ontmoetten elkaar toen we pas net uit de kast waren”

“Onze eerste zoen was in de Efteling”

Happy couple Robin & Silvain: “Een hetero in een gaybar? Daar wilde ik meer over weten!”

“Tegen de tijd dat we mentaal toe zijn aan kinderen, zijn we waarschijnlijk te oud”

“We zijn gek op elkaar, maar soms schelden we als Tiny en Lau”

“Met de komst van de kinderen kwam onze relatie onder spanning te staan”

“Nick bracht mijn geloof aan het wankelen, zo wist ik dat hij de ware was”

“Onze eerste date was ook in de bioscoop!”

“Als gay koppel zijn wij in de ballonvaart een unicum”

Happy Couple: “Ik vond het flauwekul dat hij celibatair door het leven wilde gaan”

Doede en Danys: “Het was echt liefde op het eerste gezicht”

Happy Couple: “Voor Bradley had ik 4,5 jaar een relatie met een meisje”

“De adoptieprocedure heeft negen jaar geduurd”

“Tijdens de lockdown zaten we iedere dag op elkaars lip”

“Mensen denken vaak dat het bij polyamorie om seks draait”

“Soms zit er een schaduwkant aan het allerfijnste van iemand”

“Ik erger me aan heel veel mensen, maar nooit aan jou”

“Jelle is de grootste knuffelbeer die er is. Dat vind ik heerlijk”

“Ik stond ineens te zoenen met de jongen waar een vriend eigenlijk mee had afgesproken”

“We willen onze kinderen meegeven dat er meer is dan monogamie”

“Volgens mij stonden we binnen no-time met elkaar te zoenen”

“Bij de eerste date was er totaal geen chemie, tot we zoenden”

“Bij eerdere relaties dacht ik altijd dat er iets beters voorbij zou kunnen komen. Daan is iets beters”

Riccardo en Todd hebben een relatie met António, maar niet met elkaar

“Na acht maanden heb ik Lars in Colombia ten huwelijk gevraagd”

“Als je niet op zoek bent naar de liefde, gebeuren de mooiste dingen”

“We hebben afgesproken nooit met ruzie te gaan slapen”

“Ik ken veel stellen die iedere avond samen op de bank hangen. Dat is niets voor ons”

Gerro en Nard: "Mijn moeder schrok wel even van zijn leeftijd"

“Je voelt geen spanning tussen Amy en Victoria, zoals je die wel bij Maarten en mij voelt”

“Door mijn burn-out zijn we dichter bij elkaar gekomen”

“Ik heb nooit het gevoel dat Jurandy iets voor mij achterhoudt”

“Michiel heeft vroeg in onze relatie laten zien dat hij 100% voor mij gaat”

“Ik wist niet wat me overkwam toen ik Sander ontmoette”

“Wat zullen mensen wel niet zeggen?”

“Na onze eerste date hadden we al verkering”

"Hij kwam een nachtje logeren en is nooit meer weggegaan"

“Volgens Jesse Klaver waren we een goede match”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau