Borreltijd

Borrelen met Bas: olijfoliekoekjes met citroen

Recept + handige kookvideo

13 december 2019, Winq redactie, 3 minuten

Deze heerlijke olijfoliekoekjes van culinair journalist Bas Robben zijn bros als een zandgebakje. 

"Dit is een gek koekjesdeeg. Omdat het geen vaste vetsoort heeft, maar een olie, voelt het qua structuur heel anders dan een boterkoekje. Het is een zeer bros en kruimelig deeg dat je in een vormpje moet doen om het te vormen – of gewoon rustiek met de handen natuurlijk. Ik vorm de koekjes met een ¼ cup-maatschepje. Hoe dikker het koekje, hoe langer ze in de Airfryer moeten. Ik gebruik voor dit koekjesrecept altijd Zeeuwse bloem, een typisch Nederlands product. Dit type bloem heeft een heel laag glutengehalte, waardoor het deeg minder elastisch wordt en het koekje mooi bros blijft."

bereiding olijfoliekoekjes

Ingrediënten (voor 12 grote of 24 kleine koeken)

125 ml lekkere olijfolie (extra vierge) • 1 ei • 1 eidooier • 150 gr bruine basterdsuiker • 100 gr kristalsuiker • 300 gr (Zeeuwse) bloem • merg van 1 vanillestokje • 2 el rasp van een biologische citroen • ½ tl baksoda • ½ tl zout

 

olijfoliekoekjes airfryer

Bereiden (± 15 minuten + 20 minuten bakken)

Meng eerst in een kleine kom de olijfolie, het ei, de eidooier en 1 eetlepel water tot een soort vinaigrette met een vork of garde.

Meng vervolgens in een grote kom de twee soorten suiker, het Zeeuwse bloem, vanillemerg, citroenrasp, baksoda en het zout.

Maak in het midden van de droge ingrediënten een kuiltje en giet daarin de natte ingrediënten. Meng alles met je handen kort tot een kruimelig deeg. Door het deeg zo kort mogelijk te kneden, activeer je zo min mogelijk gluten en blijft het koekje lekker bros.

Vorm de koekjes met je handen of met behulp van een vormpje, bijvoorbeeld een glas of een cup-maatschepje.

Bekleed de lade van de Airfryer met bakpapier en leg de koekjes erop. Door ze ietsje aan te drukken, worden ze sneller gaar. Zo ontstaat ook een mooi brokkelig effect aan de buitenkant, wat de structuur van de binnenkant verraadt. De koekjes dijen niet heel erg uit, dus je hoeft ze niet heel ver uit elkaar te leggen.

Handig aan de Philips Airfryer is dat je deze niet hoeft voor te verwarmen. Bak de koekjes afhankelijk van de dikte 14 tot 18 minuten op 180 °C. Pas bij die temperatuur karamelliseren de suikers. De koekjes zijn goed wanneer je ze nog een klein beetje kunt indeuken, ze worden namelijk nog harder tijdens het afkoelen. Laat ze afkoelen op een rooster of plankje. Lauwwarm zijn ze het allerlekkerst.

eindresultaat olijfoliekoekjes

Bonustip

Bewaar het vanillestokje nadat je het merg hebt verwijderd, die geeft namelijk nog smaak af. Steek het stokje in een pot suiker om zo je eigen vanillesuiker te maken. Ik steek ’m zelf liever in een fles wodka, zodat ik met de vanillewodka een pornstar martini kan maken.

Fotografie en video: Francisco Paramos / Visagie: Emma Blok / Mede mogelijk gemaakt door Philips Airfryer

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau