Borreltijd

Borrelen met Bas: miso-kipvleugels met tamarindedipsaus

Recept + handige kookvideo

Leestijd: < 1 min

Deze miso-kipvleugels van culinair journalist Bas Robben zijn een smakelijke kruising tussen de Japanse en Vietnamese keuken.

Dit fingerfood is een fusiongerecht tussen Japan en Vietnam. De miso uit Japan garandeert een ultiem hartige smaak en de tamarindedipsaus maakt deze borrelsnack interessant. De saus is een beetje dun, maar dat hoort. Met de Airfryer bak je de kip mooi rondom goudbruin. Daarbij wordt het vet los opgevangen, dus de vleugels worden een stuk minder vet dan wanneer je ze in de pan zou bakken.

kipvleugels bereiding
kipvleugels bereiding

Ingrediënten (4 personen)

16 kippenvleugels • 2 el arachideolie • 2 el witte miso (toko) • wit sesamzaad, ter garnering • 50 gr tamarindepulp (toko) • 1 el suiker • 1 verse rode chilipeper, fijngesneden • 1 teen knoflook, geraspt • 2 cm gember, geschild en geraspt • 1 el vissaus • korianderblaadjes, ter garnering

kipvleugels airfryer
kipvleugels airfryer

Kippenvleugels

De marinade voor dit gerecht is kinderlijk eenvoudig. Meng de kippenvleugels met de olie en witte miso in een kom. De miso is het enige wat deze jongens op smaak brengt. Die is zo sterk van smaak, dat je wat je er ook verder aan toevoegt niet zult proeven. Leg de vleugels vervolgens zonder bakpapier in de Airfryermand en bak ze 25 tot 30 minuten op 160 graden. Je hoeft de Philips Airfryer niet voor te verwarmen. Maak je niet druk om de donkere plekjes, dat is geen verbrande kip, maar gekaramelliseerde miso. Die is namelijk heel suikerrijk.

Tamarindedipsaus

Maak intussen de tamarindedipsaus. Laat het blok tamarindepulp weken in 200 ml kokendheet water. Prik de tamarinde rondom in met eetstokjes om de pulp wat losser te maken. Laat 15 minuten staan, roer nog een keer goed door en giet de pulp vervolgens door een zeef in een maatbeker.

Meng vervolgens 100ml tamarindewater met de suiker tot deze is opgelost. Het water is zuur, dus de suiker zal hierin oplossen. Voeg vervolgens de geraspte knoflook en gember, vissaus en de fijngesneden chilipeper toe. Je kunt de zaden en zaadlijsten verwijderen om de saus minder pittig te maken – al zouden ze dat in Vietnam nooit doen.
Besprenkel de kippenvleugels met de dipsaus en garneer de kip met sesamzaad en grof gesneden korianderblaadjes.

kipvleugels resultaat
kipvleugels resultaat

Fotografie en video: Francisco Paramos / Visagie: Emma Blok / Mede mogelijk gemaakt door Philips Airfryer

Powered by Labrador CMS