Borreltijd

Borrelen met Bas: loempia's met zoete kersen-chilisaus

Recept + handige kookvideo

Leestijd: < 1 min

Deze loempia's van culinair journalist Bas Robben uit de Philips Airfryer zijn stukken gezonder dan degene uit de frituurpan. 

Doordat je geen olie gebruikt en het vet los wordt opgevangen, zijn loempia’s uit de Philips Airfryer een stuk gezonder dan uit de frituurpan. De flinterdunne vellen voor deze knapperds koop je kant-en-klaar bij de toko. Ik wilde ze eerst zelf maken, maar daarvan werd ik tijdens het kneden en rollen ontzettend verdrietig. Die tijd kun je beter besteden aan het maken van de lekkere chilisaus met zoete kersen. Kersen zijn niet altijd in het seizoen, maar gezien het een saus betreft, kun je voor dit recept prima een doosje ingevroren kersen gebruiken.

loempia's ingrediënten
loempia's ingrediënten

Ingrediënten (12 loempia’s)

12 loempiavellen (toko) • 1 eiwit, losgeklopt • 400 gr kipdijfilet • 500 ml kippenbouillon • 50 gr vermicelli, geweld in water • 50 gr wortel, julienne gesneden • 50 gr taugé • 50 gr Chinese kool, julienne gesneden • 50 gr beenhamplakken, in dunne reepjes • 4 rode chilipepers • 200 gr kersen, ontpit en gehalveerd (vers of uit vriesvak) • 200 ml water • 300 gr suiker • 1 biologische limoen • arachideolie

loempia's bereiding
loempia's bereiding

Chilisaus

Begin minimaal 2 uur van tevoren met de chilisaus, zodat deze goed kan afkoelen.

Snijd eerst de chilipepers in grove ringen. Wil je de loempia’s minder pittig maken, halveer dan de pepers en schraap met een lepeltje de zaden en zaadlijsten eruit.

Meng in een steelpan de chilipeper, kersen, het water en de suiker, maar houd 50 gram kersen en 1 eetlepel chilipeper apart.

Breng aan de kook en laat 30 minuten doorkoken op laag vuur, tot de suikers zijn gesmolten en de kersen kapot zijn. Neem vervolgens de pan van het vuur.

Rasp de limoenschil fijn, halveer de vrucht en knijp het sap eruit. Voeg 1 eetlepel limoenrasp en 2 eetlepels limoensap toe aan de saus en blend alles met een staafmixer tot een gladde saus. Laat daarna helemaal afkoelen.

Vulling

Breng voor de vulling de kipdijfilet in een kleine steelpan met de kippenbouillon aan de kook. Laat 5 tot 10 minuten zachtjes koken en zet het vuur daarna uit. Laat de kip helemaal afkoelen, snijd hem in blokjes van 1 cm en leg in een grote kom.

Snijd de wortel zo dun mogelijk, die moet namelijk garen in de loempia’s. Voeg samen met de taugé, gesneden Chinese kool, reepjes beenham en gewelde vermicelli toe aan de kip en meng alles goed door elkaar.

loempia's resultaat
loempia's resultaat

Loempia’s vullen en bakken

Haal de loempiavellen een half uur van tevoren uit de vriezer en laat ze ontdooien. Het deeg is niet zo fragiel als het lijkt.

Leg een loempiavel met de punt naar je toe op je werkblad en leg iets onder het midden ongeveer 1,5 lepel vulling in een reep. Vouw de zijkanten over de vulling heen en rol de loempia vervolgens zo strak mogelijk op. Bestrijk het einde met wat losgeklopt eiwit om het te laten plakken.

Bestrijk de loempia’s voor je ze in de Airfryer doet met een dun laagje arachideolie, zodat ze een mooie goudbruine kleur krijgen. Plaats de loempia’s zonder bakpapier in de Airfryer en bak ze 10 minuten op 200 °C. Laat iets afkoelen en serveer met de kersen-chilisaus.

Variatietip

Voor een vegetarische versie kun je de kipfilet en beenham vervangen door gebakken shiitakepaddenstoelen, zodat er toch een vlezige structuur aanwezig is. Wanneer je de paddenstoelen in zo’n grote hoeveelheid gebruikt, moet je ze wel goed gaar bakken voor je ze toevoegt aan de vulling.  Anders lekken ze te veel vocht en zullen je loempia’s niet knapperig worden. Je kunt in plaats van paddenstoelen ook heel goed vegetarische kipstukjes gebruiken.

Fotografie en video: Francisco Paramos / Visagie: Emma Blok / Mede mogelijk gemaakt door Philips Airfryer

Powered by Labrador CMS