De film wordt in het Engels aangekondigd als The First Temptation of Christ, wat een verwijzing is naar de film The Last Temptation of Christ uit 1988. Te zien is hoe de zoon van God terugkeert naar zijn ouders Jozef en Maria, en zijn mannelijke liefdespartner Orlando aan ze voorstelt.

De film is gemaakt door Porta dos Fundos, een Portugees collectief dat bekendstaat vanwege de comedies die ze maken. Ze worden wel eens vergeleken met de sketches van Monthy Python.

In de film is te zien hoe Jezus clasht met andere Bijbelfiguren, onder wie de drie wijzen uit het Oosten en God zelf.

Petitie
Religieuze groeperingen zien de humor er niet van in en zijn nu via Change.org een petitie gestart omdat de film in hun ogen aanstootgevend is voor christenen. Een Braziliaanse pastoor genaamd Joel Theodoro noemt de film ‘een belediging van de Heer’.

Een andere Braziliaan noemt de film discriminerend op basis van geloof en vindt dat deze daarom verboden moet worden.

Brazilië staat niet bekend bepaald bekend om het omarmen van LHBTQ’s. Het grootste aantal klachten over de film komt dan ook daar vandaan.

Brazilië
Vorig jaar nog is becijferd dat 40% van al het anti-LHBTQ-geweld plaatsvindt in Brazilië. Wat ook niet helpt is de verkiezing van Jair Bolsonaro als president.

Die noemt zichzelf een ‘trotse homofoob’ en zegt dingen als: “Ik heb nog liever dat mijn zoon dood is dan gay” en over zijn vastgoed: “Als een homokoppel in mijn woningen komen wonen, verliest mijn eigendom direct waarde.”

Vorige maand nog zei Bolsonaro nog dat hij niet wil dat Brazilië een ‘paradijs wordt voor gay toeristen’.

Netflix
The First Temptation of Christ ging op 19 november in première op Netflix en is ook in Nederland te zien.