100x Winq: dit zijn de 'early adopters'

Vier abonnees die er als de kippen bij waren

02 januari 2020, Martijn Tulp, 3 minuten

We zijn natuurlijk blij met ál onze abonnees, maar sommigen zijn wel heel speciaal: zij zijn al sinds het prille begin lid van Winq. We spraken vier abonnees van het eerste uur.

Mark Harbers (50) uit Rotterdam

“Ik ben echt nog van de generatie die graag tijdschriften leest. Toen ik de eerste editie zag, dacht ik meteen: leuk, een nieuwe glossy! Ik zie Winq echt als mijn lijfblad, daarom ben ik al die tijd lid gebleven. Het is gewoon een goed tijdschrift. Alles zit erin, er is nog steeds aandacht voor wat de gay-gemeenschap beweegt, actuele thema’s, lifestyle, seksuele gezondheid, reizen. Het leest heel lekker weg in het weekend.

“Het is niet alleen maar kommer en kwel als je uit de kast komt, er komt ook een heel leuk leven bij kijken”

Ik vind het absoluut belangrijk dat er tijdschriften zoals Winq zijn. Je houdt een community ook bij elkaar doordat er media bestaan die zich op deze community richten. Al is het alleen al voor mensen die nog in de kast zitten en Winq in een tijdschriftenrek zien liggen. Zodat zij kunnen zien: het is niet alleen maar kommer en kwel als je uit de kast komt, er komt ook een heel leuk leven bij kijken. Op het gebied van wetgeving zijn er in de afgelopen vijftien jaar veel stappen vooruit gezet: het huwelijk was al opengesteld. De roze stembusakkoorden worden trouw uitgevoerd... Tegelijkertijd is er in de samenleving nog steeds zorg over of verworven rechten ook vrij uitgeoefend kunnen worden. Je ziet nog altijd geweld tegen homo’s, er zijn nog altijd plekken waar leden van onze gemeenschap niet hand in hand durven lopen. Ik vind het goed dat Winq daar ook aandacht aan besteedt: niet alleen de leuke dingen in het leven, maar ook dit soort zaken, die nog een zorg zijn. Ik ben natuurlijk ook politicus, dus met die achtergrond lees ik het blad ook, en door de artikelen in Winq houd je wel voeling met wat er speelt.”

Winq 100 lezers eerste uur

Jan Luder (75) uit Loosdrecht

“Ik nam een abonnement op Winq omdat ik graag een magazine wilde over de homogemeenschap. Ik wilde meer weten over wat er speelt, ik vind het dan ook fijn om in Winq te lezen wat er zoal te beleven is, en over het wel en wee van de homogemeenschap. Het is een goed magazine. Ik ben vooral erg tevreden over de lay-out. Ik heb het idee dat in de afgelopen jaren de tolerantie voor onze gemeenschap minder is geworden. Mijn partner en ik – we zijn inmiddels 29 jaar samen – lezen Winq allebei met veel plezier. Nee, we vechten er niet om wie hem het eerst mag lezen. Ik lees zelf graag de persoonlijke verhalen, ik vind het erg boeiend om te lezen hoe anderen in het leven staan. Ik heb ze niet alle honderd bewaard, maar ik heb zeker nog wat edities in mijn boekenkast staan.”

Winq 100 lezers eerste uur Roel Voorintholt

Roel Voorintholt (58) uit Arnhem

“Wat me direct aansprak aan Winq, is dat het lekker breed is. In Winq lees ik over cultuur, mode, fotografie, literatuur en natuurlijk over LHBTQ-thema’s. Er zijn in de afgelopen vijftien jaar veel stappen gezet in de strijd om emancipatie en erkenning, maar bijlange na niet genoeg. Die strijdbaarheid zie ik ook terug in Winq, maar het is niet de hoofdmoot. En dat is ook niet erg.

“Winq staat niet op de barricade, maar geeft homo-emancipatie en diversiteit wel de aandacht die het nodig heeft”

Ik lees in het blad over dingen waar ‘wij’ van houden. Winq staat niet op de barricade, maar geeft homo-emancipatie en diversiteit wel de aandacht die het nodig heeft, vind ik. Je zou het liefst willen dat onze gemeenschap zó geïntegreerd is dat een apart magazine voor homo’s niet meer nodig zou zijn, maar daar zijn we nu nog niet. Je ziet zelden in een reclamespotje voor een supermarkt een homokoppel afrekenen bij de kassa. Ik maak geregeld met mijn smartphone foto’s van artikelen in Winq waar tips in staan waar ik later nog iets mee wil. Ik ben artistiek directeur bij Introdans, en ook binnen onze organisatie is diversiteit enorm belangrijk. Met Introdans dansen we over de hele wereld, en ik vind het erg interessant om in Winq te lezen hoe homo’s leven in landen waar ze niet onze vrijheden hebben.”

Winq 100 lezers eerste uur Karel Post

Karel Post (51) uit Amsterdam

“Ik ben al bijna vijftien jaar lid, vanaf het begin dus. Ik vind het een leuk blad, met goede stukken. Ik neem hem graag mee op reis om te lezen, lekker ontspannend. Ook de reis-artikelen in het blad zelf lees ik graag. Het komt geregeld voor dat ik tips uit een reisartikel in Winq gebruik om onderdelen van mijn reis te plannen. Laatst stond er een artikel in over bijzondere metrostations, dat nodigt echt uit om die stations ook daadwerkelijk te bezoeken als je in de desbetreffende stad bent. Winq beschrijft ook hoe LHBTQ’s in andere delen van de wereld leven, dat vind ik erg boeiend. Ik speel hockey en heb door de jaren heen in het kader van de EuroGames diverse prides bezocht. Soms kom je in een land waar je echt ziet dat er nog een strijd geleverd moet worden, voordat je bijvoorbeeld als homostel überhaupt kunt trouwen. Ik vond het interessant om in Winq te lezen over de ondergrondse gayscenes van Libanon en Roemenië. Dat maakte echt indruk. Maar ook artikelen waarin je leest hoe verschillende mensen in Nederland met hun homoseksualiteit omgaan, en hoe dat soms per regio en culturele achtergrond kan verschillen, vind ik interessant.”

Vind je het zelf ook tijd voor een abonnement op Winq? Kijk dan op winq.nl/abonnement.

Beeld: Chris en Marjan

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau