The Power of Drag

Winq bezoekt Coda Apeldoorn

Leestijd: < 1 min

In het Coda Museum Apeldoorn is tot maart 2020 de tentoonstelling Drag Power - gender, pride & glamour te zien. Een grote tentoonstelling over alles dat drag is en was. Samen met de 28-jarige Afif Shafit, beter bekend als dragqueen Licka Lolly, nemen we een kijkje. 

Licka Lolly

(foto hierboven)

“Dit is mijn hoekje in de tentoonstelling. Ik ben twee jaar geleden met drag begonnen. Ik was RuPaul’s Drag Race aan het kijken en werd geïnspireerd door Miss Fame, die heel erg goed met haar make-up was. Ik verveelde me en besloot mezelf ook eens op te maken. Ik plaatste een foto daarvan op Instagram en werd vrijwel direct gevraagd voor een optreden. Licka Lolly heeft twee verschillende karakters die ik combineer in mijn hoofd. Licka is heel erg uitgesproken en fierce, Lolly is de lieve en zachte kant. Wie ik nu ben? Lolly. Absoluut. In 2019 heb ik samen met House of Holographic Hoes meegedaan aan Superball, het grootste drag ball van Europa. Jaarlijks strijden verschillende houses tegen elkaar in verschillende rondes. We waren de winnaar in de categorie catwalk en veroverde de tweede plaats voor House of Superball 2019. Na mijn deelname kwam ik erachter dat drag meer is dan lipsyncen en mooi zijn. Als dragqueen krijg je veel aandacht, het is belangrijk jouw verhaal te vertellen. Door Licka Lolly ben ik mezelf beter gaan begrijpen. Ik had een keer een date met een jongen die alleen geïnteresseerd was in female energy, ik wist niet dat ik dat in mij had. Ik ben opgegroeid in Maleisië en heb geleerd dat je vrouwelijkheid niet hoort te omarmen. Die jongen deed dat wel en ik leerde dat het niet erg was.”

Drag Kings

Feriet Tunc (2011)

“Wanneer ik naar het werk van Feriet Tunc kijk, krijg ik twijfels over mijn eigen seksualiteit. Het ziet er heel mooi uit. Voor vrouwen was het verkleden als een man vroeger een mogelijkheid even uit de, in sommige gevallen, lastige vrouwenwereld te stappen en te ervaren hoe vrij een man kon leven. Ik vind dat we meer plaats moeten maken voor dragkings in de LHBTQ-gemeenschap. Dat is óók een vorm van drag. Oorspronkelijk staat het woord drag voor dressed as a girl, maar ik denk dat het met zijn tijd mee evolueert. RuPaul zegt vaak ‘We’re all born naked, the rest is drag’ en ik denk dat hij gelijk heeft. Je bent wat je draagt die dag, of hoe je eruitziet. Ik ben heel benieuwd hoe de vrouwen uit deze serie zich voelden op de dag van de fotoshoot. Het zijn heel erg krachtige beelden. We moeten dragkings de aandacht geven die ze verdienen en ik denk dat Feriet Tunc dat heel goed heeft gedaan.”

Coda Apeldoorn Drag Feriet Tunc
Coda Apeldoorn Drag Feriet Tunc

Ladies and Gentlemen

Andy Warhol (1974)

“Ik heb over dit werk gelezen. Andy Warhol kreeg in 1974 de opdracht een grote serie te maken over dragqueens en trans personen. De mannen en vrouwen kregen 50 dollar en Warhol maakte de foto’s vervolgens met een Polaroidcamera. Normaal gesproken hangen deze tien zeefdrukken in het Groninger Museum en tot een paar jaar geleden wist niemand wie de personen op de schilderijen waren. Het deed er namelijk volgens Warhol niet toe. Uiteindelijk hebben ze ontdekt wie erop staan en een van hen blijkt Marsha P. Johnson: een van de belangrijkste personen uit de geschiedenis van de trans gemeenschap en een groot activist. Over haar staat een interessante documentaire op Netflix. In het abstracte werk van Warhol zie je het dubbelleven dat een aantal van deze personen leiden.”

Coda Apeldoorn Drag Andy Warhol
Coda Apeldoorn Drag Andy Warhol

Quotemuur

“Op deze muur aan het begin van de tentoonstelling kun je allemaal quotes lezen van bekende dragqueens en mensen die daarmee te maken hebben. Mijn quote op de muur is ‘It is my dream to have my mom see me in drag’. Ik ben geboren in een religieuze familie in Maleisië. Jezelf verkleden als vrouw is verboden. Door dat toch te doen, maak ik een statement. Ik heb dit jaar aan mijn moeder verteld dat ik aan drag doe. Het was voor mij heel belangrijk haar te laten zien waar ik trots op ben, maar ze wilde het in het begin niet zien. Na een tijdje heb ik haar toch zover gekregen een aantal foto’s te bekijken. Ze kon niet geloven dat ik dat was en na een tijdje veranderde haar mening over dragqueens. Ze begreep dat het een vorm van kunst is.”

Coda Apeldoorn Drag Quotemuur
Coda Apeldoorn Drag Quotemuur

Lady Galore

“Lady Galore is een van de vijf hoofdpersonen van deze tentoonstelling. Er is een documentaire over haar leven gemaakt en ze is de drijvende kracht achter Drag Queens United, een organisatie die activiteiten organiseert voor drags en hun vrienden. Ze is een grote inspiratie voor mij en heeft mij vaak geholpen tijdens mijn carrière. Galore is een icoon in Nederland en als zo iemand je vraagt om mee te gaan naar een optreden, is dat heel speciaal. Zij zorgde ervoor dat ik een gig kreeg in Frankrijk. Galore heeft in het verleden veel drag avonden georganiseerd in Amsterdam, daardoor hebben jonge queens zoals ik nu een platform om zichzelf en hun kunst te laten zien. Afgelopen zomer was ze met twee andere queens te zien in het programma De Diva in Mij, dat was voor mij een belangrijk moment. Het laat zien waar we staan als drags in Nederland. We krijgen steeds meer de kans onszelf buiten de LHBTQ-gemeenschap te laten zien en dat is belangrijk, want iedere drag heeft zijn of haar eigen verhaal en daar kunnen veel mensen zich in herkennen.”

Coda Apeldoorn Drag Lady Galore
Coda Apeldoorn Drag Lady Galore

Kings and Queens

Léon Hendrickx (2015)

“O, van dit project houd ik! Léon heeft mij toevallig een aantal maanden geleden gevraagd onderdeel te zijn van zijn fotoserie. Hij startte Kings & Queens in 2015 met de foto van zijn vriend Micha en diens alter ego Snorella WC. Inmiddels is zijn werk te zien over de hele wereld en hij maakt nog steeds foto’s. In het echte leven zie je een dragqueen natuurlijk nooit tegelijk met zijn echte ik, dat is heel bijzonder om te zien. Elke dragqueen heeft een andere relatie met zijn drag persona. Sommigen zien haar als vriend of alter ego, anderen als een superheld, zoals Chelsea Boy, die ook onderdeel is van deze tentoonstelling. Zelf zie ik Licka Lolly als een vorm van therapie. Sinds ik haar heb ontmoet, is mijn leven veranderd. Ik gebruikte veel drugs en lette niet op mijn mentale gezondheid. Ik heb mezelf door haar beter leren kennen en begrijpen en ik denk dat Licka mij in de toekomst ook nog veel gaat helpen met mijn verslaving en problemen. Ik hou van Licka Lolly, ze heeft ervoor gezorgd dat ik weer gezond ben.”

Coda Apeldoorn Drag Kings and Queens
Coda Apeldoorn Drag Kings and Queens

Queers on the street

Wouter van de Goor (2019)

“Wauw! Ik lees net dat Wouter van de Goor de foto’s van deze queens heeft gemaakt op de plek waar ze zijn gediscrimineerd. Zijn oorspronkelijke idee was om de queer performers te fotograferen op een plek waar je dat niet verwacht: bij de tandarts of in een supermarkt, maar hij miste daarbij een diepere laag. En toen kwam hij met dit. Ik vind het heel erg bijzonder om te zien. Zelf ben ik ook meerdere keren gediscrimineerd op straat. Ik was een keer met Madame Madness onderweg naar een gig, toen we geweigerd werden door een taxi. Het is heel oneerlijk, dragqueens willen gewoon dezelfde service als ieder ander. Met mijn draghuis House of Holographic Hoes heb ik een keer een sociaal experiment gedaan bij Rotterdam Centraal. We liepen in drag op het stationsplein rond om te zien hoe mensen reageerden. Er waren gelukkig veel mensen enthousiast, sommigen wilden zelfs een foto. Maar er waren ook veel mensen die ons niet eens aan durfden te kijken. Dat is erg raar om te ervaren.”

Coda Apeldoorn Drag Wouter van de Goor
Coda Apeldoorn Drag Wouter van de Goor

Hellun Zelluf op de voorpagina van de Gay Krant

KB/Nationale Bibliotheek (1991)

“Hellun Zelluf was de drag persona van Geert Vissers. Vanaf 1990 presenteerde hij als Hellun Zelluf de Gay Dating Show. Hij besprak allerlei onderwerpen, maar besteedde bovenal veel aandacht aan liefde en seks. In de jaren tachtig maakte hij hiv en aids op een vrolijke en makkelijke manier bespreekbaar, iets dat toen echt nog niet gebruikelijk was. De kostuums werden gemaakt door Tycho Boeker en het werd hem niet makkelijk gemaakt. Hellun wilde altijd spullen die lastig verkrijgbaar waren. De kraag op de cover van de Gay Krant is bijvoorbeeld oorspronkelijk van een speelgoedaap. Helaas is Hellun in 1992 op 31-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van aids. Het verhaal van Hellun inspireert mij om mijn eigen verhaal te delen. Zo iemand vind ik nu ook in Jennifer Hopelezz, die door haar activisme heel erg veel mensen helpt.”

Coda Apeldoorn Drag Hellun Zelluf
Coda Apeldoorn Drag Hellun Zelluf
Powered by Labrador CMS