Eric Kuster over woontrends: "De tijd van glamour en showing-off is voorbij"

Ontwerper Eric Kuster over woontrends

27 december 2019, Edwin Reinerie, 4 minuten

Op vier minuten van Schiphol en twaalf minuten van de Zuidas wordt het prestigieuze Hyde Park opgetrokken: een grote diversiteit aan woningen in Greater Amsterdam. Hier is grootstedelijke luxe nooit ver weg en is ontwerper Eric Kuster de aangewezen man om de trend te zetten.

“Wij zijn inderdaad door de ontwikkelaar van project Hyde Park gevraagd een modelwoning, een penthouse unit, te ontwerpen. Wij staan bekend om onze ‘metropolitan luxury style’. We hebben de modelwoning ingericht volgens deze style: je moet het gevoel krijgen van een vijfsterrenhotel. Met een grote woonkamer met open haard, een ruime open keuken van Bulthaup en mooie ruime slaapkamers met hun eigen badkamers en walk-in closets. Normaal gesproken werken we eigenlijk niet vaak samen met projectontwikkelaars, maar Hyde Park spreekt ons erg aan vanwege de ligging – vlakbij Schiphol en Amsterdam – en ook omdat er met visie wordt gebouwd; met internationaal hoge standaard, bijvoorbeeld met een conciërge in het gebouw. Door de grootschaligheid van dit project geloof ik echt dat Hyde Park een nieuwe destination wordt in omgeving Amsterdam.”

Wat in hemelsnaam is metropolitan luxury style?
“Metropolitan luxury staat voor een interieurstijl met een internationale uitstraling, vaak geïnspireerd op mooie vijfsterren(stads)hotels. Wij proberen in onze projecten dit gevoel over te brengen bij onze klanten, dus dit ook in de details door te voeren. Mooie, dikke handdoeken, geurkaarsen en mooie boeken op tafel. Het gevoel dat alles geregeld is, net zoals in een vijfsterrenhotel. Daarom sluit het project Hyde Park ook mooi aan bij deze visie.”

Hyde Park
Hyde Park

Ben jij de bespoke interior architect?
“Klanten die een appartement in Hyde Park willen aanschaffen, kunnen gebruik maken van een materialenbibliotheek, die is samengesteld door mijn team. Dit betekent: houten vloeren, tegels, stoffen en houten lamellen waarvan wij een aantal pakketten hebben voorgesteld. Hier kunnen mensen een keuze uit maken: curated by Eric Kuster, zeg maar. Uiteraard kunnen individuele kopers ook de service van mijn bedrijf inhuren, mochten ze dit willen. Ik denk dat wij zo voor Hyde Park en hun klanten een meerwaarde kunnen geven aan het project.”

Klinkt duur. Moet je daar diepe zakken voor hebben?
“Uiteraard kost kwaliteit altijd geld en wij willen uitsluitend hoge kwaliteit leveren. Maar wij werken heel vaak voor ook wat scherpere budgetten. Mensen die ons niet kennen, denken dat wij vaak extreem duur zijn, maar wij hanteren gewoon marktconforme prijzen. Natuurlijk opereren wij wel in het hogere segment en alles wat met liefde en aandacht ontworpen en gemaakt wordt zal een wat hogere prijs hebben dan een standaardartikel waarvan er duizenden geproduceerd worden. In het algemeen is onze prijsstelling niet veel hoger dan een andere interieurdesigner of een meubelzaak.”

“Uiteraard kom ik ook vaak in interieurs waarvan ik denk; dit klopt niet, dit had beter gekund. Vaak verontschuldigen mensen zich ook als ik ergens binnenkom”

Nieuwbouw inrichten vereist natuurlijk wel smaak. Waar moet je vooral op letten?
“Het is belangrijk te weten hoe je leeft en hoe jouw gezinssituatie is. Oudere mensen, een gezin of een vrijgezel? Dit bepaalt in grote mate welke lay-out mensen kiezen voor een appartement. Verder vind ik het zelf belangrijk dat een interieur leefbaar moet zijn, dus zorg voor praktische materialen die goed te onderhouden zijn en die alleen maar mooier worden met de jaren. Dus echte houten vloeren in plaats van laminaat en echt natuursteen in plaats van keramische tegels. Zo blijft een interieur jarenlang goed en wordt je huis alleen maar mooier omdat erin geleefd wordt.”

Moet je altijd verhuizen of verbouwen? Kun je ook op een eenvoudige manier luxe ervaren in je interieur?
“Investeer in zogenaamde ‘mini-luxe’. Ik gaf het al eerder aan: dikke handdoeken, lekkere geurkaarsen, mooie kussens op je bank. Dit zijn dingen die eigenlijk voor iedereen betaalbaar zijn en waarmee je in je eigen huis een beetje de metropolitan luxury kunt creëren die je ook in een mooi vijfsterrenhotel ervaart.”

Kom je wel eens in een interieur, waar je handen van gaan jeuken?
“Ja, uiteraard kom ik ook vaak in interieurs waarvan ik denk; dit klopt niet, dit had beter gekund. Echter: ik ben opgehouden mij daaraan te ergeren. Dan zou ik geen leven meer hebben. Vaak verontschuldigen mensen zich ook als ik ergens binnenkom. De sfeer in huis moet goed zijn en dat heeft meer met de mensen te maken die erin wonen dan met het interieur zelf. Als je twee honden en drie kleine kinderen hebt, snap ik ook wel dat het bijna onmogelijk is je interieur altijd on point te hebben, maar dat is ook helemaal niet erg. Laat die kids lekker spelen, dat is toch veel belangrijker?” 

Brasschaat

Even, als mannen onder elkaar: wat kán nou écht niet meer?
“Iedereen kent ons van luxe interieurs, glimmende stoffen en zwartwit-foto’s. Maar hiervan hebben we jaren geleden al afstand genomen; onze style is veel natuurlijker geworden – mooie linnen en wollen stoffen, en natuurlijke materialen zoals hout en leer voeren nu de boventoon. De tijd van glamour en showing-off is voorbij, ingetogen luxe is daarvoor in de plaats gekomen. Een veel subtielere look, met veel contrast maar altijd comfortabel.”

Zou je niet eens iets compleet anders willen ontwerpen?
“Wij hebben onlangs in ons bedrijf een architectuurafdeling opgezet en architectuur is echt iets waar mijn passie ligt. We zijn nu bezig een aantal villa’s te ontwerpen met ons eigen team, dus niet alleen interieurarchitect, maar nu ook exterieurarchitect. Super om te doen.”

Eric Kuster Dam

Ga jij binnenkort je eigen huis ontwerpen?
“Nou, ik woon in Londen, toen ik nog in Nederland woonde, was dat de Eric Kuster Experience Villa in Huizen. Dat is nog steeds de showroom waar we onze klanten ontvangen. Een heerlijke mid century villa, middenin het bos. En binnenkort openen we een vergelijkbare Eric Kuster-showroom net buiten Boston – een absolute mijlpaal in het twintigjarig bestaan van mijn bedrijf. Ik ben zelf het liefst altijd op reis – ik houd er niet van om voor langere tijd op één plek te zijn. Mijn leven speelt zich voornamelijk af op airports en in hotels. Maar af en toe is het heerlijk om weer even in Nederland te zijn en lekker in de regen te lopen…”

Meer info: www.hydeparkishere.nl

Eric Kuster en zijn team werken momenteel aan hun vijfde coffee table book dat ze bij uitgeverij Teneues uitgeven. Deze zijn via de site van Eric Kuster te bestellen.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 116

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau