Richard Coles ken je wellicht nog als bandlid van de Communards. Met zanger Jimmy Somerville scoorden ze een aantal grote hits in de jaren tachtig, waarvan ‘Don’t Leave Me This Way’ de grootste was. Nu is hij dominee en vicaris in Northamtonshire, waar hij zijn eigen gemeente leidt in de Church of England.

Coles is al jaren openlijk homoseksueel en was jarenlang samen met zijn partner David Coles-Oldham. De Church of England staat sinds 2005 toe dat mensen van hetzelfde geslacht een geregistreerd partnerschap aan mogen gaan. Na een lang ziekbed kwam David Coles te overlijden.

Liefdevolle reacties
Op Twitter schrijft Richard Coles dat hij ontzettend veel liefdevolle reacties heeft gehad. Maar dat er ook een klein percentage bij zat van mensen die zichzelf ‘christen’ noemen en hem en zijn partner de hel toewensen.

“Het is net alsof de Rode Khmer ineens opduikt in een stroom van condoleances”, schrijft Coles. “Een brief, uiteraard heel moedig niet ondertekend, begint met ‘Dear Mr Coles, ik kan er niet over uit hoe blij ik ben dat uw partner dood is’.”

Dartpijltjes van papier
Hij vertelt dat de nare berichten hem niet raken. “Ik weet nu wat echte pijn is. Deze dartpijltjes van papier doen me niets. Ik ben slechts lichtelijk nieuwsgierig naar de geestelijke staat van de mensen die dit schrijven.”

Coles heeft de brieven en mails overgedragen aan de politie van Northamptonshire, die een zaak heeft geopend om dergelijk anti-homogeweld aan te pakken. Een woordvoerder liet weten dat er in de Britse maatschappij geen plek is voor haat en vooroordelen en dat zie iedereen aanmoedigen vooral aangifte te doen als ze te maken krijgen met dergelijk geweld.

Bron: Gay Times / Beeld: Wikipedia