“Doe alsof je gay bent, anders dreigt ontslag”

Bazin van tassenwinkel discrimineert: dikke boete

Leestijd: < 1 min

Een mannelijke medewerker van een tassenwinkel heeft een flinke schadevergoeding gekregen nadat zijn bazin van hem eiste dat hij moest doen of hij gay was. Dat wilde hij niet, maakte er werk van en krijgt nu een geldsom van 7.800 pond, omgerekend een dikke 9.000 euro.

Daniel Hart is 31 jaar en werkte in een tassenboetiek in Gateshead. Zijn collega’s drukten hem op het hart dat hij ontslagen zou worden als de bazin erachter zou komen dat hij niet gay is. Aan The Mirror vertelde hij: “Ik moest mijn mond houden en doen alsof ik gay was. Als ze erachter zouden komen dat dit niet zo was, zou ik direct ontslagen worden.”

Vernederend
Daniel is niet gay, maar bi. Hij vond het vernederend dat hij moest verbergen wie hij was, alleen maar om zijn baan te kunnen behouden. Uiteindelijk vertrok hij in februari 2018, nadat hij drie maanden in dienst was geweest. Hij besloot het er niet bij te laten zitten en klaagde zijn twee bazinnen aan wegens discriminatie.

Een van die bazen is Linda Zhang. Die had haar personeel laten weten dat ze geen mannen in haar winkel aan het werk wil hebben, tenzij ze gay zijn. Kennelijk redeneert Zhang dat vrouwen geen tassen kopen van hetero mannen (of die biseksueel zijn), maar wel van mannen die gay zijn.

Capaciteiten
Daniel vertelde tijdens de rechtszaak dat mensen niet op hun capaciteiten werden beoordeeld, maar op hun sekse en seksualiteit.

“Wat heeft je seksuele voorkeur of je genderidentiteit te maken met je capaciteiten?”, vroeg Daniel zich af tijdens de rechtszaak. Dat zou in het huidige Groot-Brittannië niet meer mogen voorkomen.”

Discriminatie
Het ging nog een stuk verder dan dat. Want tijdens de rechtszaak bleek dat mevrouw Zhang ook de opdracht had gegeven om geen mensen van kleur aan te nemen, omdat dat in haar woorden “lazy, smelly, dirty bitches’ zijn. 

De rechter gaf Daniel gelijk en wees hem een schadevergoeding toe van 7.800 pond, omgerekend ongeveer 9.160 euro. De rechter gaf aan dat het op zich niet vreemd is dat in sommige winkels personeel wordt gevraagd dat verstand heeft van wat vrouwen willen. Maar selecteren op huidskleur en seksuele voorkeur is discriminatie.

Bron: Attitude

Powered by Labrador CMS