Tijdens de Golden Globe Awards werden dit jaar ook weer twee oeuvreprijzen uitgereikt. Tom Hanks kreeg de Cecil B. deMille Award voor zijn acteerprestaties door de jaren heen. Ellen DeGeneres werd geëerd met de Carol Burnett Award voor haar bijdrage aan televisie en media.

Heldin
Kate McKinnon speelt meestal typetjes in Saturday Night Live, maar nu was zij degene die Ellen DeGeneres mocht toespreken. McKinnon is net als DeGeneres gay en zegt dat ze heel veel aan haar heldin te danken heeft.

McKinnon begon haar speech met een serie grappen, maar al snel ging het erover hoe dapper ze DeGeneres vond toen ze haar sitcom-personage Ellen Morgan uit de kast liet komen en dat tegelijkertijd zelf ook deed op de cover van Time Magazine.

Ben ik gay?
“Toen Ellens sitcom razend populair was, stond ik voor de spiegel in de kelder van mijn moeder met gewichten te trainen, terwijl ik me afvroeg: ben ik gay? En dat was ik. Dat ben ik nog steeds.

Het is heel eng om daar plotseling achter te komen, alsof je ontdekt dat je buitenaard DNA hebt of zoiets. Het enige waardoor het minder eng werd, was omdat Ellen op tv te zien was.”

Waarheid
Ze vervolgt: “Ellen heeft haar hele leven en haar hele carrière op het spel gezet om de waarheid te kunnen vertellen. Daar heeft ze behoorlijk door moeten lijden.

Natuurlijk is de houding jegens LHBTQ’s veranderd, maar dat komt puur door mensen zoals Ellen die voor ons de hete kolen uit het vuur hebben gehaald. Als ik Ellen niet op tv had gezien, had ik zeker gedacht dat ik zelf nooit op tv zou komen. Want ze laten gays niet toe op tv.”

Bekijk hier de complete toespraak van Kate McKinnon en de reactie van Ellen DeGeneres.