Jonathan Van Ness is 32 jaar en liet vorig jaar weten zichzelf als non-binair te beschouwen. Hij geeft er de voorkeur aan om zichzelf aan te laten spreken met hij en hem, maar zegt dat hij zichzelf niet identificeert als man: “Soms voel ik me een jongen en soms voel ik me een meisje.”

Hierover heeft hij nu een kinderboek geschreven. Peanut Goes For The Gold vertelt het verhaal van een cavia met die naam, die non-binair is. Het boek is geïllustreerd door Gillian Reid en is verschenen bij uitgeverij Harper Collins.

Peanut is een cavia die zich laat aanspreken met them en they en voegt overal een stukje persoonlijke flair aan toe. Aldus Harper Collins: “Of dat nu een spelletje basketball is of het knippen van Peanuts eigen haar, het caviaatje geeft overal een bijzondere twist aan.” In het boek vindt Peanut een passie: ritmische gymnastiek.

Nu had Jonathan Van Ness vroeger zelf ook een cavia en doet hij sinds kort aan atletiek, dus daar komt zijn inspiratie vandaan.

Het is niet het eerste boek dat Van Ness heeft geschreven. Vorig jaar september kwamen zijn memoires uit onder de titel Over The Top: A Raw Journey To Self-Love.