Uit het CBS-onderzoek Digitale Veiligheid & Criminaliteit 2018 blijkt dat 5,3% van de jongeren naar eigen zeggen weleens te maken heeft gekregen met online pesten, stalkgedrag of bedreiging. Dit zijn ruim 140.000 jongeren. Onder homo- en biseksuele jongeren is het percentage 11,4.

Vooral seksueel getinte incidenten blijken vaker voor te komen bij homo- en biseksuele jongeren (5,3%) dan bij heteroseksuele jongeren (1,6%).

Triest
Voorzitter van COC Nederland Astrid Oosenbrug noemt de uitkomsten van het onderzoek ontzettend triest. “Het is 2020, laten we nou eens accepteren dat het niet uitmaakt wat je seksuele oriëntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken zijn.”

Ze raadt LHBTQ-jongeren aan om steun te zoeken. "Blijf er niet mee zitten. Meld het bij je ouders, een docent, of iemand die je vertrouwt, zodat er een oplossing kan komen."

Zorgwekkend
Scholierenorganisatie Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) herkent de uitkomsten van het CBS-onderzoek. Voorzitter Pieter Lossie: “De zorgwekkende conclusies van het onderzoek zijn voor ons geen verrassing. Al jaren krijgen wij signalen van scholieren dat het slecht gesteld is met de online veiligheid.”

Ter illustratie: volgens het COC is 'homo' het meest gebruikte scheldwoord op school. De organisatie zegt dat het vaak beter gaat met lhbti-scholieren als de school duidelijk stelling neemt tegen pesten.

Bron: COC Nederland / Dagblad van het Noorden