Muziek op vrijdag: de solosingle van Michael Stipe (R.E.M.) en Halsey is verdrietig

Thank God It's Friday!

10 januari 2020, Jaap Bartelds, 8 minuten

R.E.M.-zanger Michael Stipe heeft een prachtige solosingle uitgebracht waarin hij zich zorgen maakt om de klimaatverandering. Halsey is verdrietig om iets anders en vindt dat jij dat ook moet zijn. Verder nieuwe video’s van Lauv, Sophie en – daar is-ie weer – Justin Bieber.

Michael Stipe – ‘Drive To The Ocean’

Wat een prachtig episch nummer is ‘Drive To The Ocean’. De opbrengsten van het lied gaan naar Pathway To Paris, een organisatie die mogelijkheden onderzoek om de klimaatverandering te beteugelen. In het lied refereert Michael Stipe aan de problemen die ontstaan door de klimaatverandering, met een stem die dieper klinkt dan ooit.

Halsey – ‘You Should Be Sad’

Volgende week verschijnt het nieuwe album van Halsey, Manic genaamd. De video is een kruising tussen Madonna’s ‘Don’t Tell Me’ (het dansje), Kylies ‘All The Lovers’ (de mensenkluwen) en Britneys ‘Gimme More’ (de outfits). En ergens zit er ook nog een sliertje Shania Twain – ‘That Don’t Impress Me Much’ in verstopt (het dierenprintpak).

Justin Bieber – ‘Yummy’

Millennial pink? Doet Justin gewoon. Z’n haar, z’n hoodie en misschien ook z’n ogen en lippen zijn voorzien van een fraai laagje roze. Het liedje is al even soft, zoals we vorige week ook al lieten horen. Toen waren we nauwelijks enthousiast, want we vonden het kinderachtig, maar het Drake-achtige lied begint al aardig in te dalen. Net als de ballen van Justin.

MGMT – ‘In The Afternoon’

‘In The Afternoon’ is al een tijdje uit, maar we willen je deze niet onthouden. Het psychedelische duo MGMT maakt zich er nooit gemakkelijk vanaf, en hier ook weer niet. Wat niet altijd even gemakkelijk is voor de luisteraar, maar het is helemaal niet erg om een beetje je best te doen voor MGMT. Het went sneller dan je denkt.

Sophie – ‘Spliff In My Ear’

Nog iemand die liever moeilijk doet dan dat het makkelijker kan: Sophie. Op ‘Spliff In My Ear’ doen Bibi Bourelly en Charli XCX mee. Een video is er nog niet, alleen een soort ronddraaiende groene blob waar Sophie en de andere twee een beetje doorheen blèren op een minimalistische beat. En toch is het leuk.

Lauv – ‘Changes’

Was Lauv nou het vriendje van Troye Sivan of niet? De twee vonden het in ieder geval erg leuk om die suggestie te wekken, zodat hun duet lekker veel publiciteit kreeg. Lauv’s eerste soloalbum How I’m Feeling verschijnt in maart en ‘Changes’ is de nieuwe single. Een gevoelige track van een gevoelige jongen.

Pierre Laponte – ‘Le Monarque Des Indes’

Ook alweer een maand of twee oud, maar Franse pop breekt, op enkele artiesten na, nauwelijks door in Nederland. ‘Le Monarque Des Indes’ is een lief gitaarliedje met een video waarin Pierre zich omgeeft met een knappe lover. Die op een gegeven moment tussen het eten op tafel gaat liggen - waaronder een enorme courgette.

Agnes Obel – ‘Broken Sleep’

Deze zangeres uit Denemarken maakt prachtige ingetogen liedjes met klassieke en moderne instrumenten. Ze laat zich beïnvloeden door Roy Orbison, maar ook door componisten als Debussy, Ravel en Satie. Op 1 februari verschijnt haar nieuwe album Myopia, en dit is de eerste single. De video is een kunstwerk op zich.

Kaytranada – ‘Scared To Death’

Achter Kaytranada gaat Louis Celestin schuil, een queer DJ en artiest die muziek maakt op het snijvlak van hip hop en house. De video is een ode aan Miami, met beelden uit de jaren tachtig. Die niet eens mooi zijn, dus als eerbetoon is het een beetje mislukt.

Inner Wave – ‘OOF’

Nog meer millennial pink. Inner Wave komt uit L.A. en ‘OOF’ klinkt net zo vaag als de titel belooft. In de video zien we een soort coming-of-age ritueel met jongens in tanktops en khaki broeken, dat wordt gadegeslagen door een groep mannen in roze coltruien. Hadden we al gezegd dat dit vaag was?

Alicia Keys – ‘Underdog’

Tot slot de nieuwe single van Alicia Keys. Geen vocale acrobatiek deze keer, maar akoestische feelgoodhiphop met een boodschap. The one with the braids klinkt hoe dan ook weer geweldig.

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 111

Deze keer: The Daddy Issue staat in het teken van wensvaders, plant daddy's etc.

Neem een abonnement

Geef cadeau