Muziek op vrijdag: de Jonas Brothers staan in hun onderbroek

Thank God It's Friday!

17 januari 2020, Jaap Bartelds, 8 minuten

Voor hun nieuwe video hebben de Jonas Brothers iets heel leuks bedacht om de aandacht op te eisen: ze trekken hun broek uit! En dat ziet er origineler uit dan je op het eerste gezicht zou denken. Maar er zijn meer nieuwe muziekvideo’s. Van BTS, RuPaul en Charli XCX bijvoorbeeld. Vier het weekend met al deze nieuwe liedjes.

Jonas Brothers – ‘What A Man Gotta Do’

Nick, Joe en Kevin Jonas spelen in hun nieuwe video een aantal klassieke scènes na uit tienerfilms. Nick draagt niet meer dan een zonnebril en een T-shirt als hij Tom Cruise imitieert in Risky Business. Joe doet John Travolta na uit Grease. En Kevin speelt John Cusack in Say Anything. En dat ziet er fakking sexy uit.

Hayley Kiyoko – ‘She’

Haar fans noemen Hayley Kiyoko liefkozend ‘Lesbian Jesus’, omdat ze die fans kracht geeft. ‘She’ is dan ook een echt empowerment anthem, zoals dat in fraai Nederlands heet. In de video zien we hoe Hayley lol heeft in een tienerkamer, waar Lance Bass van *NSync op een poster aan de muur hangt. Die plotseling tot leven komt. Leuke cameo.

RuPaul & Mario Cantone – ‘Girl, You’re A Woman’

AJ And The Queen al gezien? De Netflix-serie met RuPaul als rondreizende dragqueen die zich ontfermt over een jongetje staat nu een week op het platform. Tegelijkertijd bracht RuPaul een nieuw album uit met een lading dancetracks, dat You’re A Winner, Baby heet. ‘London’ is de naam van de openingstrack, waarin een sample is verwerkt van een track uit 1994, namelijk ‘I Luv U Baby’ van The Original. Maar daar is geen video van, en wel van deze lipsync-act uit AJ And The Queen. Gaat dat zien.

Orville Peck – ‘Nothing Fades Like The Night’

Apple Music komt ieder jaar in januari met een lijst artiesten die ze Up Next noemen. Oftewel: wie staan er op het punt om groot te worden in het komende jaar? Orville Peck staat er ook op, een gemaskerde queer countryzanger uit Canada. Over de man achter het masker is niet veel bekend, maar een kleine maand geleden bracht hij dit uit als single. Liedje: meh. Video: prachtig!

BTS – ‘Black Swan’

Deze Koreaanse K-Pop boyband bestaat uit zes jongens. Ze hebben nu een kunstzinnig filmpje gemaakt dat mijlenver afstaat van hun gebruikelijke, gelikte video’s. Ook de muziek is anders: geen kauwgomballenpop, maar iets lichtklassieks waar overheen gezongen wordt. De danser met ontbloot bovenlijf wordt als een twijgje heen en weer gezwiept in een oude fabriekshal, dus dan weet je het wel: dit is Kunst met een hoofdletter K. O ja: dit zijn dansers van de MN Dance Company.

Tokimonsta – ‘Fried For The Night’

Zelf komt Tokimonsta uit L.A., maar Earthgang, die je hoort zingen, is een duo uit Atlanta. De video heeft een paar freaky special effects die we nog niet eerder hadden gezien, dus daar komen binnenkort vast allemaal Instagramfilters van.

Moby – ‘Power Is Taken’

2019 was geen best jaar voor Moby. Hij bracht zijn memoires uit, waarin hij beweerde iets te hebben gehad met Lana Del Rey en Natalie Porman (beide dames vonden van niet) en ook schreef hij dat hij Donald Trump ooit had geswaffeld. Hoon werd zijn deel en Moby cancelde snel zijn boektournee. Muziek maken gaat hem vaak beter af dan schrijven, zoals te horen is op het pittige ‘Power Is Taken’, dat klinkt als een nineties rave. De stem is van D.H. Peligro van Dead Kennedy’s.

Galantis & Charli XCX – ‘We Are Born To Play’

Wat leuk, deze video. Het is net een commercial voor een Nintendo videogame. Toch voelen we hier meer bij dan bij de vorige single die door Dolly Parton werd gezongen. De countrydiva was nogal misplaatst gecast voor een danceproductie, Charli XCX gaat het hier een stuk beter af.

Sawayama – ‘Comme des Garçons’

Nog iemand om in de gaten te houden in 2020 is de Londense zangeres Rima Sawayama, die haar achternaam als artiestennaam gebruikt. Haar single ‘Comme des Garçons’ is een cool uptempo popnummer waar je gewoon niet stil bij kunt blijven zitten.

Postmodern Jukebox – ‘Call Me’

Tot slot de Postmodern Jukebox. Dit jazzcollectief maakt zwoele covers van bekende hits, van Madonna’s ‘Material Girl’ tot ‘Back To Black’ van Amy Winehouse. Zangeres Tess Mohr heeft een opvallend stemgeluid en zet de tracks compleet naar haar hand. Dat maakt dat de Postmodern Jukebox meer is dan een loungy combo dat klassiekers vermaakt tot muzak: ze zijn gewoon echt goed. Luister maar eens wat ze hier doen met Blondies ‘Call Me’.

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau