Rotterdam Film Festival: deze queer films mag je niet missen

Van de docu Drag Kids tot El Cazador.

20 januari 2020, Winq redactie, 8 minuten

Ook dit jaar zijn er weer lekker veel films te zien met een LHBTQ-thema. Drag Kids, bijvoorbeeld, of El Cazador. Bekijk hier het overzicht met alle queer films.

International Film Festival Rotterdam (IFFR) vindt dit jaar plaats van woensdag 22 januari tot en met zondag 2 februari 2020.

Filmhoofdstad
Twaalf dagen lang is Rotterdam de spannende, mondiale filmhoofdstad met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens, Masterclasses & Talks.

Themaprogramma's
Ook dit jaar zijn er weer speciale themaprogramma's op het festival waarbij kunst, (nieuwe) media en film samenkomen. Daarnaast is festivalhart De Doelen dé ontmoetingsplek voor een hapje en drankje en zijn er live performances, debatten en Q&A’s met filmmakers en acteurs.

Rotterdamse DJ's
Elke filmavond wordt afgesloten met Club IFFR, een groot feest met Rotterdamse DJ’s in Theater Rotterdam Schouwburg.

Programma
Het volledige programma vind je hier online. En op deze pagina vind je elf queer filmtips.

El Cazador​

Marco Berger, 2020, Argentinië

Ezequiel is een 15-jarige tiener die zijn seksualiteit aan het ontdekken is. Hij ontmoet Chino, een 21-jarige jongen met wie hij een relatie begint. Op een dag verdwijnt Chino, zonder iets te laten weten. Mono, de neef van Chino stuurt een video naar Ezequiel waarin de twee jongens sex hebben. Voordat hij de video verwijdert vraagt Mono Ezequiel zichzelf te filmen terwijl hij sex heeft met een minderjarige jongen. Uit angst verleidt Ezequiel een 13-jarige jongen, waardoor hij niet langer de prooi in zijn benarde situatie is, maar ook een jager wordt.
 
● Zuid-Amerika / Liefde & relaties / Seksualiteit / Identiteit / Drama / LHBTQ

Tlamess​

Ala Eddine Slim, 2019, Tunesië, Frankrijk

S is een jonge soldaat in de Tunesische woestijn. Wanneer zijn moeder overlijdt, krijgt hij een week verlof en keert hij terug naar huis. Maar, hij keert nooit terug naar de kazerne en wordt dan het doelwit van een heksenjacht door de stegen van zijn arbeiderswijk, voordat hij verdwijnt in de bergen. Enkele jaren later ontdekt F, een jonge vrouw die getrouwd is met een rijke zakenman, dat ze zwanger is. Op een ochtend verlaat ze haar luxe villa en verdwijnt in het bos.

●  Afrika / Geweld / Familie / Seksualiteit / Identiteit / Drama
●  Nominatie ‘Queer Palm’ op Cannes 2019

Bacurau​

Kleber Mendonça Filho, 2019, Brazilië, Frankrijk

Bacurau is een klein dorpje in de Braziliaanse sertão. De bevolking van Bacurau rouwt om het verlies van Carmelita, hun stamhoofd die 94 jaar oud werd. Enkele dagen later merken de inwoners dat hun gemeenschap van de meeste landkaarten verdwenen is.

●  Zuid-Amerika / Politiek / Geweld / Inheemse cultuur / Identiteit / Sexualiteit / Drama
●  Winnaar ‘Jury Prijs’ en nominatie ‘Palme D’or’, en ‘Queer Palm’ op Cannes 2019

Liberté​

Albert Serra, 2019, Frankrijk, Spanje, Portugal

Het is het jaar 1774. Dame Dumeval, de hertog van Tesis en de hertog van Wand zijn Franse Libertijnen die van het puriteins hof van Lodewijk XVI verbannen worden. Ze trekken naar Duitsland waar ze de hertog van Walchen opzoeken. Hun missie is om hun levensstijl in Duitsland over te brengen. Tevens hebben ze een veilige plek nodig om deze manier van leven ongeremd voort te zetten.

●  Europa / Geschiedenis / Politiek / Identiteit / Seksualiteit / Liefde & Relaties / Filosofie & Spiritualiteit / Drama
●  Genomineerd voor Queer Palm & Un Certain Regard Award op Cannes, winnaar van Un Certain Regard - Special Jury Prize op Cannes.

Zombi Child

Bertrand Bonello, 2019, Frankrijk

Haïti in het jaar 1962. Een man herrijst uit de dood en wordt gedwongen op de suikerrietplantages te werken. 55 jaar later vertrouwt een Haïtiaanse tiener op een prestigieus Parijs internaat aan haar nieuwe vriendinnen het geheim toe dat haar familie achtervolgt. Ze beseft niet dat haar onthulling gevolgen met zich meebrengt.

●  Europa / Identiteit / Liefde & Relaties / Seksualiteit / Vriendschap / Fictie / Horror
●  Genomineerd voor Queer Palm op Cannes International Film Festival

Ema​

Pablo Larraín, 2019, Chili

Een choreograaf van een dansgezelschap is getrouwd met Ema, een danslerares. Het echtpaar besluit een kind te adopteren. Na de uiteindelijke adoptie doet zich een afschuwelijk ongeluk voor dat hun levens en hun relatie onder druk zet.

●  Zuid-Amerika / Identiteit / Kinderen & Baby's / Seksualiteit / Liefde & relaties / Dans / Drama
●  Winnaar van de UNIMED Award, genomineerd voor de Golden Lion en Queer Lion op Venice International Film Festival

Beanpole​

Kantemir Balagov, 2019, Rusland

Leningrad, het jaar 1945. De Tweede Wereldoorlog laat zijn sporen na in de stad. Gebouwen zijn verwoest, de inwoners zowel fysiek als mentaal gebroken. Tussen de wrakstukken bevinden zich twee jonge vrouwen, Iya en Masha, die op zoek zijn naar enige betekenis in het leven. Tijdens hun zoektocht krijgen ze te maken met vele obstakels.

●  Europa / Geschiedenis / Geweld / Identiteit / Drama
●  Won de ‘FIPRESCI Prize’ en de ‘Un Certain Regard Award’, en was genomineerd voor de ‘Queer Palm’ op Cannes 2019

Drag Kids​

Megan Wennberg, 2019, Canada

Documentaire over vier jonge kinderen die de volwassen wereld van competitieve drag queens en vogue balls betreden. We volgen hun ouders en de soms zware weg die de kinderen afleggen om te worden wie ze willen zijn.

● Noord-Amerika / LHBTQ / Coming-of-age / Familie / Identiteit / Kinderen & Baby's / Roem / Seksualiteit / Documentaire

Los Fantasmas​

Sebastián Lojo, 2019, Guatemala, Argentinië

Koki verdient de kost in Guatemala City door het vertrouwen van mensen te winnen terwijl hij de diefstal van hun bezittingen organiseert. Overdag is hij een toeristengids, ‘s nachts versiert hij mannen en brengt hij ze naar het hotel van Carlos, waar ze zullen worden beroofd. Koki en Carlos werken samen als twee zijden van dezelfde medaille, maar als Koki zelf het doelwit van één van zijn klanten wordt, vervangt Carlos hem snel door een andere aantrekkelijke jonge man.

● Centraal-Amerika / Criminaliteit / Geweld / Identiteit / Seksualiteit / Drama

The Long Road​

Mette Knudsen, 2017, Denemarken

Een documentaire over de ontwikkeling van de vrouwenbeweging in Denemarken, vanaf de suffragettes tot vandaag.

●  Europa / Geschiedenis / Feminisme / Politiek / Documentaire

Judy versus capitalism​

Mike Hoolboom, 2020, Canada

Deze 1 uur-lange documentaire vertelt in zes delen het verhaal van Judy Rebick, een invloedrijke Canadese feminist. Met behulp van beelden, gefilmd met een super 8 camera, vertelt Judy verhalen over de tweede feministische golf, familie catastrophes en de strijd om abortusrechten.

●  Noord-Amerika / Feminisme / Politiek / Biografie / Documentaire

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: 4 verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awards

Neem een abonnement

Geef cadeau