Interview

The Drag Agency helpt dragqueens aan de behandeling die ze verdienen

"Kunst geef je ook niet gratis weg"

26 januari 2020, Roel Janssen, 4 minuten

Drag artiesten worden steeds populairder, maar op het gebied van professionele behandeling – en betaling – van de queens valt nog een wereld te winnen. Dat stelt Danielle Jiskoot, die onlangs The Drag Agency opzette. "Kunst geef je ook niet gratis weg."

Waarom ben je een agency voor dragqueens begonnen?
“Heb je even? Nee, daar kan ik eigenlijk heel makkelijk antwoord op geven. Drag wordt steeds bekender, maar er wordt nog niet erg professioneel omgesprongen met deze kunstvorm. Het is tijd om een professionaliteitsslag te maken and we’re here to help. The Drag Agency helpt dragqueens bij de randzaken, zodat zij zich kunnen focussen op het neerzetten van de best mogelijke performance.”

Tegen welke problemen liepen queens aan?
“Vooral de hoeveelheid taken die ze zelf moesten uitvoeren en de manier waarop de onderhandelingen verliepen. Ze moesten zelf onderhandelen, make-uppen, vervoer regelen, performen, facturen versturen, nieuwe kleding (laten) maken en hun relaties managen. Allemaal tegelijkertijd, terwijl ze al minimaal twee uur bezig zijn met de voorbereidingen voor een optreden.”

“Ik kwam erachter dat geen enkele queen in Nederland een agent heeft”

Jullie spelen dus in op een dringende behoefte?
“Veel queens vertelden ons dat ze merkten dat bookers vaak een minder professionele houding aannemen zodra ze merken dat er geen manager in het spel is. Veel van onze performers zijn op tv geweest, hebben op de grootste podia gestaan en gaan waanzinnig professioneel te werk, maar krijgen daar niet altijd naar betaald. Ze verdienen iemand die ze ondersteunt bij het uitbouwen van hun carrière.”

Hoe kwam jij in dit wereldje terecht?
“Ik vind drag een van de mooiste en puurste vormen van kunst. Hoax LeBeau, een van onze queens, verwoordt het als volgt: 'In drag kun je de superheld zijn die je altijd al had willen worden'. Het afgelopen jaar heb ik me voor een andere onderneming verdiept in geluk en hoe we ervoor kunnen zorgen dat mensen zich meer zichzelf voelen – iets wat ik zelf een tijdje kwijt was. Drag is natuurlijk hét toonbeeld van volledig omarmen wie je bent. Be bold and colourful. Ik boekte Hoax voor een optreden op mijn verjaardag en kwam erachter dat geen enkele queen in Nederland een agent heeft en dat niemand daarmee bezig was. Belachelijk natuurlijk, helemaal nadat Hoax vertelde hoe hard ze het nodig had. De rest is geschiedenis.”

Oprichtster Danielle Jiskoot
Oprichtster Danielle Jiskoot. Foto: © Aafke de Groot

Waarom krijgen dragqueens tot op heden niet de vertegenwoordiging die ze verdienen, denk jij?
“Deze kunstvorm begint pas relatief recent mainstream te worden. Als je naar de geschiedenis van drag kijkt, wordt er eigenlijk al honderden jaren een vorm van drag uitgedragen. Dat deze kunstvorm zo vaak op televisie en onze schermpjes verschijnt, is echter een nieuwe ontwikkeling. In Nederland wordt drag vaak vooral gezien als een leuke partytrick: een persoon met een grote pruik die een nummertje komt zingen of een dansje komt doen. De meeste queens doen echter zo veel meer: ze acteren in series, jureren op tv, hosten grote evenementen en zetten in als ambassadeur of activist. Ons perspectief op wat drag is, moet veranderen. We moeten dit beroep serieuzer gaan nemen. Kijk naar Amerika: drag performers zijn daar echt supersterren. Dat gaat hier ook gebeuren, mark my words.”

Hoe kijk jij aan tegen drags die gratis optreden?
“Ik snap wel dat sommige queens het doen. Het is natuurlijk een mooie kans voor de jonge queens, maar als ze gratis blijven optreden, houden ze het beeld in stand dat je een dragqueen voor een dubbeltje kunt boeken. Als een van de profs wil onderhandelen over de prijs, wijken partijen vaak uit naar een beginner die het praktisch voor niets doet. De drag-community moet leren om haar eigen waarde in te zien. Kunst geef je ook niet gratis weg."

"Een goede drag performance is als een lied dat speciaal voor jou is geschreven"

Wie zijn er bij jullie aangesloten?
“Op dit moment hebben we vijf queens onder contract: Hoax LeBeau, Envy Peru, Nancy Goreng, Heisa Jynx en Janey Jacké. Er komen nog een hoop andere talenten bij: we willen de diversiteit in de wereld van drag meer gaan onderstrepen door ook non-binary drag en drag kings te vertegenwoordigen. Stay tuned, de komende weken kondigen we een paar nieuwe gezichten aan.”

Wat is drag voor jou?
“Een goede dragqueen maakt je blij, inspireert en bezorgt je een magische avond. Er gaan uren in de kleding, make-up en pruiken, allemaal speciaal voor jou en je event. Een drag performance is als een lied dat speciaal voor jou is geschreven. Het ergste wat je kunt doen, is je rug keren naar het optreden tijdens een boeking, want onze queens zijn fierce as fuck. Geef queens de aandacht die ze verdienen en je hebt gegarandeerd de tijd van je leven.”

The Drag Agency is te volgen via Instagram

Coverbeeld: Diederick Bulstra

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau